Web Analytics
EU uvela sankcije vojnom ogranku Hamasa zbog seksualnog nasilja tokom napada na Izrael - BetaRS

EU uvela sankcije vojnom ogranku Hamasa zbog seksualnog nasilja tokom napada na Izrael

Svet | Izvor: Beta-AFP | 12.04.2024 | access_time 18:50
EU uvela sankcije vojnom ogranku Hamasa zbog seksualnog nasilja tokom napada na Izrael
Evropska unija (EU) je danas saopštila da uvodi sankcije vojnim ograncima palestinskog pokreta Hamasa i Islamskog džihada zbog "rasprostranjenog seksualnog nasilja" tokom napada na Izrael 7. oktobra.

Borci iz brigada Al-Kuds - oružanog krila Islamskog džihada, jedinice Nuhba iz Hamasa i brigade Al-Kasam - oružanog krila Hamasa, "počinili su na sistematski način široko rasprostranjeno seksualno i rodno zasnovano nasilje kao ratno oružje" - saopštila je EU.

EU je navela da zlostavljanje koje su činili borci Hamasa obuhvata "silovanje i ubistva maloletnika, sakaćenje leševa i sakaćenje genitalija".

EU je optužila napadače za "ciljanu otmicu žena i devojaka".
Hamas i Islamski džihad su već na listi terorističkih organizacija EU.

Tri palestinska entiteta dodata su na listu sankcija EU zbog kršenja ljudskih prava. Sankcije se odnose na 104 pojedinca i 26 organizacija iz više zemalja.

Odluka o uvođenju sankcija deo je sporazuma država EU koji predviđa sankcije i protiv izraelskih naseljenika na Zapadnoj obali zbog nasilja nad Palestincima.

Rat u Pojasu Gaze počeo je napadom pripadnika Hamasa na jug Izraela 7. oktobra uz smrt 1.170 ljudi, većinom civila, a Izrael od tada vodi vojnu operaciju odmazde u kojoj je u Gazi poginulo više od 33.600 ljudi, uglavnom civila.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika