Web Analytics
Nemačka olakšala promenu imena i pola transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama - BetaRS

Nemačka olakšala promenu imena i pola transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama

Svet | Izvor: Beta-AP | 12.04.2024 | access_time 20:05
Nemačka olakšala promenu imena i pola transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama
Nemački parlament je danas usvojio zakon koji će transrodnim, interseksualnim i nebinarnim osobama olakšati promenu imena i pola u zvaničnim evidencijama.

Za usvajanje takozvanog "zakona o samoopredeljenju" glasala su 374 poslanika Bundestaga, protiv je bio 251, uz 11 uzdržanih.

Usvajanje tog zakona, koji treba da stupi na snagu 1. novembra, jedna je od nekoliko društvenih reformi koje je levo-liberalna koaliciona vlada kancelara Olafa Šolca obećala kada je formirana krajem 2021. godine.

Novi zakon će odraslima omogućiti da promene ime i pol u matičnim službama bez drugih formalnosti, jedino će morati da obaveste službu tri meseca pre promene.

Prema važećem "transseksualnom zakonu", usvojenom pre četiri decenije, pojedinci koji žele da promene pol u zvaničnim dokumentima moraju prvo da dobiju procenu od dva stručnjaka "dovoljno upoznata sa konkretnim problemima transseksualizma", a zatim i sudsku odluku.

Otkako je taj zakon napisan, najviši nemački sud je ukinuo druge odredbe koje su zahtevale da se transrodne osobe razvedu i sterilišu i da se podvrgnu operaciji promene pola.

Poverenik nemačke vlade za prihvatanje seksualne i rodne raznolikosti Sven Leman rekao je poslanicima da je "transseksualni zakon" prouzrokovao mnogo patnje tokom 40 godina važenja "i to samo zato što ljudi žele da budu prepoznati takvi kakvi jesu".

Vodeća opoziciona stranka, konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kritikovala je novi zakon, navodeći da ne nudi zaštitu od zloupotreba i da ne štiti mlade u dovoljnoj meri.

Predstavnik krajnje desne Alternative za Nemačku Martin Rajhard osudio je promene koje je nazvao "ideološkom besmislicom".

Pre Nemačke, slične zakone usvojilo je nekoliko zemalja - Danska, Norveška, Finska i Španija.

Među liberalnim reformama, koje je Šolcova vlada sprovela, su i legalizacija posedovanja ograničenih količina kanabisa, ublažavanje pravila o sticanju nemačkog državljanstva i ukidanje ograničenja za dvojno državljanstvo, ukidanje zabrane lekarima da "reklamiraju" usluge abortusa.

Istopolne brakove legalizovala je prethodna vlada koju je predvodila CDU, 2017. godine.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Zelena Srbija

Hronika

Scena