Web Analytics
Princ Filip Karađorđević posetio Cetinje - BetaRS

Princ Filip Karađorđević posetio Cetinje

Politika | 13.04.2024 | access_time 16:40
Princ Filip Karađorđević posetio Cetinje
Foto: Kabinet Nj.K.V. Princa-Naslednika Filipa

Srpski princ Filip Karađorđević boravi u privatnoj poseti Crnoj Gori, gde mu je domaćin bio mitropolit crnogorsko-primorski SPC Joanikije, saopšteno je iz kabineta srpskog princa.

Filip Karađoređvić je posetio Cetinjski manastir i prisustvovao molebanu.

Kazao je da mu čini posebnu čast što ima priliku da se sastane s mitropolitom Joanikijem i da bude na Cetinju, prestonici Crne Gore.

"Svestan sam značaja i istorijskih veza moje porodice i Cetinja. Iz tog razloga mi svaki dolazak na Cetinje mnogo znači i budi posebne emocije", kazao je Filip Karađorđević, prenosi se u saopštenju.

"I za Cetinjski manastir vežu me posebne uspomene. Jednu od tri znamenite hrišćanske svetinje, ruku Svetog Jovana Krstitelja, koja se čuva u ovom manastiru, doneo je moj deda kralj Petar II", dodao je.

Nakon posete Cetinjskom manastiru i susreta s mitropolitom Joanikijem, princ Filip je obišao i Dvorsku crkvu na Ćipuru, u kojoj su pohranjeni zemni ostaci crnogorskog vladara i osnivača Cetinja, Ivana Crnojevića, kao i posmrtni ostaci kralja Nikole I Petrovića i njegove supruge kraljice Milene.

Ćerka kralja Nikole I Petrovića, Zorka, je majka kralja Aleksandra Karađorđevića, pradede princa Filipa.

Teme