Web Analytics
Mediji: Izraelski PVO sistem na velikom izazovu zbog iranskog napada - BetaRS

Mediji: Izraelski PVO sistem na velikom izazovu zbog iranskog napada

Svet | Izvor: Beta | 14.04.2024 | access_time 01:55
Mediji: Izraelski PVO sistem na velikom izazovu zbog iranskog napada
Iranski napad dronovima i balističkim raketama predstavlja najnoviji izazov izraelskom sistemu protivvazduhoplovne odbrane (PVO) koji već pola godine "radi prekovremeno" zbog sukoba sa Hamasom.

Kako se navodi u analizi američke agencije AP, izraelski sistem PVO je i do sada bio angažovan u velikoj meri u odbrani od Hamasovih raketa i dronova.

Dodaje se da je PVO sistem Izraela višeslojan i da ga čini nekoliko podešalona koji imaju različite borbene mogućnosti.

Sistem "Strela", koji je razvijen uz pomoć SAD, ima mogućnost da obara dalekometne rakete, uključujući i balističke projektile koje je Iran navodno lansirao u subotu uveče.

Prvi put je upotrebljen u odbrani od projektila koje su lansirali Huti iz Jemena.

Još jedan PVO sistem koji je razvijen uz pomoć SAD naziva se "Davidova praćka" koji treba da štiti Izrael od raketa srednje dometa, kakve poseduje Hezbolah u Libanu.

Najstariji segment PVO sistema Izraela je raketni sistem Patriot, koji je borbenu premijeru imao u Zalivskom ratu 1991. godine. Tada je Patriot uglavnom služio za odbranu od iračkih raketa Skad ali je sada angažovan na odbrani od aviona i dronova.

Domaći raketni sistem "Gvozdena kupola" predviđen je za odbranu od raketa kratkog dometa i izraelci tvrde da ima verovatnoću pogotka veću od 90 odsto, odnosno da je bio vrlo uspešan u protekloj deceniji u kojoj je oborio "hiljade raketa".

U ovom trenutku Izrael razvija i novi sistem PVO koji će se zasnivati na laserskoj tehnologiji. Iako se od tog sistema mnogo očekuje, on u trenutku otpočinjanja sukoba sa Iranom i dalje nije operativan.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika