Web Analytics
Izrael: Uspešno smo blokirali iranski vazdušni napad bez presedana - BetaRS

Izrael: Uspešno smo blokirali iranski vazdušni napad bez presedana

Svet | 14.04.2024 | access_time 10:00
Izrael: Uspešno smo blokirali iranski vazdušni napad bez presedana
AP Photo/Tomer Neuberg

Izraelske vlasti su danas pozdravile, kako su navele, uspešnu vazduhoplovnu odbranu od iranskog napada bez presedana, ističući da su, zajedno sa svojim saveznicima, presrele 99 odsto od više od 300 dronova i raketa upućenih na izraelsku teritoriju.

Međutim regionalne tenzije su i dalje visoke uz strahovanja o daljoj eskalaciji u slučaju izraelskog kontranapada.

Američki predsednik Džo Bajde rekao je da će sazvati sastanak Grupe sedam razvijenih svetskih demokratija danas da bi "koordinisali ujedinjeni diplomatski odgovor na iranski drzak napad". Reči koje su upotrebljene ukazuju da administracija predsednika Bajdena ne želi da iranski napad preraste u širi vojni sukob, piše AP.

Iran je noćas pokrenuo napad kao odogovor na udar na njegov konzulat u Siriji, početkom aprila, koji su ta zemlja, kao i mnogi drugi, pripisali Izraelu, u kome su ubijena dva iranska generala.
Izrael je saopštio da je Iran rano jutros lansirao 170 dronova, više od 30 krstarećih raketa i najmanje 120 balističkih raketa.

Dva neprijatelja su godinama u svojevrsnom prikrivenom ratu obeleženom incidentima kao što je je i taj udar na iranski konzulat u Damasku. Ali jutrašnji napad koji je aktivirao sirene za vazdušnu uzbunu širom Izraela, je prvi u kojem je Iran izveo direktan vojni napad na Izrael, uprkos decenijama neprijateljstava koji potiču još od Islamske revolucije 1979. godine.

Tokom godina Izrael je ustanovio, često uz pomoć SAD, višeslojnu mrežu vazduhoplovne odbrane koja uključuje sisteme sposobne da presretnu rakete dugog dometa, krstareće rakete, dronove i rakete kratkog dometa.

Taj sistem je uz saradnju sa SAD i drugim zemljama pomogao da se umanji učinak napada koji je mogao da bude mnogo razorniji u vreme kada je Izrael već zaokupljen ratom sa Hamasom u Gazi i niskim nivoom borbi na svojoj severnoj granici sa libanskim Hezbolahom. Iran podržava i Hamas i Hezbolah.

Izraelski i američki zvaničnici pohvalili su odgovor na vazdušni napad iz Irana.

"Iran je lansirao više od 300 pretnji i 99 je presretnuto. To je uspeh", rekao je kontraadmiral Danijel Hagari, portparol izraelske vojske.

Upitan da li će Izrael uzvratiti, Hagari je rekao da će zemlja uraditi što je potrebno da zaštiti svoje građane.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu objavio je kratku poruku na mreži X: "Presreli smo, blokirali smo, zajedno ćemo pobediti".

Izraelski ministar odbrane Joav Galant takođe je zahvalio SAD-u i drugim zemljama na pomoći ali je upozorio da incident i dalje traje.

"Kampanja nije završena, treba da budemo budni i da se pripremimo za svaki scenario. Istovremeno blokirali smo prvi talas napada i to smo uradili sa vellikim uspehom", rekao je Hagari.

Rekao je da je manja šteta načinjena izraelskoj vazduhoplovnoj odbrani ali da ona i dalje funkcioniše.

Spasioci su objavili da je sedmogodišnja devojčica teško povređena u južnom Izraelu, kako izgleda, u raketnom napadu, mada, kako su rekli, policija i dalje istražuje okolnosti u kojim se to desilo.

U Vašingtonu je Bajden rekao da su američke snage pomogle Izraelu da obori "gotovo sve" dronove i rakete i obećao da će sazvati saveznike da pripreme ujedinjeni odgovor.

U saopštenju objavljenom danas državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je da SAD "ne žele eskalaciju" i da će razgovarati sa svojim saveznicima narednih dana.

SAD su sa saveznicima poslale direktnu poruku Teheranu kao upozorenje protiv dalje eskalacije sukoba.

Iranska državna novinska agencija IRNA prenela je saopštenje paravojne Revolucionarne garde u kome se potvrđuje da je Iran lansirao "desetine dronova i raketa ka okupiranim teritorijama i položajima sionističkog režima".

U kasnijem saopštenju Revolucionarna garda izdala je direktno upozorenje SAD-u da ne učestvuje u nanošenju štete iranskim interesima ili će uslediti "odlučni odgovor iranskih oružanih snaga".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika