Web Analytics
Kurti: Napad Irana na Izrael predstavlja veliki rizik za destabilizaciju regiona - BetaRS

Kurti: Napad Irana na Izrael predstavlja veliki rizik za destabilizaciju regiona

Kosovo | 14.04.2024 | access_time 14:15
Kurti: Napad Irana na Izrael predstavlja veliki rizik za destabilizaciju regiona
Foto: Beta/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Premijer Kosova Aljbin Kurti osudio je najnoviji napad Irana na Izrael i ocenio da to predstavlja "veliki rizik za destabilizaciju regiona".

"Osuđujem najnoviji napad Irana na Izrael. Ovaj akt bez presedana predstavlja veliki rizik za destabilizaciju čitavog regiona", napisao je on na platformi Iks (X).

Kurti je ocenio da bi svet trebalo da da prioritet okončanju neprijateljstava i promovisanju održivog mira.

I predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj osudio napad Irana na Izrael, uz ocenu da to nije napad samo na Izrael, već i na vrednosti slobode i demokratije.

"Danas su naše zajedničke vrednosti ozbiljno narušene i Kosovo mora bez ikakve sumnje da se pridruži NATO, SAD i Izraelu, u odbrani slobode. Stojimo uz Izrael jer delimo bolnu prošlost i znamo koliko sloboda košta, pa smo uz one koji je brane po svaku cenu", napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Kurti je izjavio da je "seksualno nasilje" tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo "deo genocida Srbije".

On je posle odavanja počasti na spomen obeležju "Heroinama", odnosno žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, ocenio da im se to dogodilo "samo zato što su bili Albanci i što su hteli da žive u svojoj slobodnoj zemlji".

"Kao da zločin koji je počinila Srbija nije bio dovoljan, usledila je stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja. Više od 20.000 žena i devojaka silovano je tokom rata i to je deo genocida koji smo doživeli iz Srbije", rekao je Kurti.

Ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu je u objavi na Fejsbuku napisala da "nedostatak pravde prema žrtvama seksualnog nasilja na Kosovu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava".

"Mnoge žrtve još nisu dobile pravdu za svoje patnje i traumatska iskustva. U mnogim slučajevima, lokalne i međunarodne pravosudne institucije nisu učinile dovoljno da obezbede pravedne i efikasne procese za žrtve seksualnog nasilja, zbog čega se osećaju napušteno i bez zaštite", napisala je Hadžiu.

Teme