Web Analytics
Dodik za četvrtak najavio usvajanje izveštaja o Srebrenici i veliki miting u Banjaluci - BetaRS

Dodik za četvrtak najavio usvajanje izveštaja o Srebrenici i veliki miting u Banjaluci

Region | 14.04.2024 | access_time 15:00
Dodik za četvrtak najavio usvajanje izveštaja o Srebrenici i veliki miting u Banjaluci

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zatražio je da u četvrtak, 18. aprila u Narodnoj skupštini RS bude usvojen izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu.

Dodik je najavio da će posle sednice parlamenta RS, na Trgu Krajine u Banjaluci, biti održan "veliki miting srpskog naroda, sa kojeg će biti poručeno da su Srbi posvećeni svojoj slobodi i odbrani svoje budućnosti".

On je za agenciju Srna rekao da će na tom skupu biti ukazano da su "svi oni iz srpskog naroda koji su počinili zločine u prošlom ratu osuđeni i utamničeni i da je hajka koja se vrši nad srpskim narodom prevršila svaku meru".

"Sa ovog mitinga jasno ćemo poručiti da ne možemo da živimo sa Muslimanima, odnosno Bošnjacima koji nas uporno kleveću i nameću nam odgovornost tamo gde ne postoji", naglasio je Dodik.

Prema njegovim rečima, Srbi moraju da budu svesni situacije u kojoj se nalazi srpski narod i RS.

"Stoga pozivam da u četvrtak u Narodnoj skupštini RS usvojimo zajedno izveštaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, a da se posle podne okupimo na velikom narodnom mitingu", rekao je on.

Vlada RS je u junu 2021. godne usvojila Izveštaj Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine u kojem se navodi da "u Srebrenici nije počinjen genocid".

U tom izveštaju se navodi da je "od 1992. do 1995. godine na području Srebrenice stradalo 3.500 Bošnjaka i preko dve hiljade Srba".

Predsednik RS još je u izjavu za Srnu iz Atine, gde danas boravi, ocenio da će rezolucija o Srebrenici u UN, kao i pokušaji da Kosovo postane član Saveta Evrope, koji se dešavaju u gotovo isti vreme, trasirati odnose Srba sa drugim narodima u regionu.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu kada govori da je reč o dva događaja u gotovo identično vreme, koji će obeležiti i trasirati odnose i sa drugim narodima u regionu", kazao je Dodik.

On je ocenio da su "napadi na Srbiju, na Savet Evrope da navodno bude priznato Kosovo, još jedan dokaz ignorisanja realnih odnosa i realne situacije".

"Taj Savet Evrope pokušava, kroz ovo što sada rade, dati određen status Kosovu, koje nema međunarodno priznanje, nije predviđeno Poveljom UN, nema stolicu u UN", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da se "sve to ignoriše i pokušava naneti zlo, pre svega Srbiji, kako bi bila zaustavljena njena snaga i jačanje".

Teme