Web Analytics
EU menja više ambasadora i specijalnih predstavnika na Zapadnom Balkanu - BetaRS

EU menja više ambasadora i specijalnih predstavnika na Zapadnom Balkanu

Region | 15.04.2024 | access_time 16:35
EU menja više ambasadora i specijalnih predstavnika na Zapadnom Balkanu
AP Photo/Christophe Ena

Šef evropske diplomatije Žozep Borel odlučio je da promeni više ambasadora ili specijalnih predstavnika EU na Zapadnom Balkanu, objavio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Na spisku imenovanih ambasadora i specijalnih predstavnika, u koji je RSE imao uvid, nema imena naslednika specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, za koga se nedavno saznalo da će postati ambasador EU u Švajcarskoj.

Ime novog specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine neće biti poznato pre formiranja nove Evropske komisije posle junskih izbora za Evropski parlament. Tu odluku će EEAS doneti u saradnji sa zemljama članicama, najverovatnije ne pre kraja leta.

Prema spisku, koji je generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Stefano Sanino poslao zemljama članicama Unije, mandat će prestati i šefu Kancelarije EU na Kosovu Tomašu Sunjogu (Tomas Szunyog), koji je i specijalni predstavnik EU za Kosovo.

Sunjoga će zameniti ambasador Estonije pri EU Aivo Orav, koji je ranije bio šef delegacija EU u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

Italijanski diplomata Luiđi Soreka biće šef Delegacije EU u Sarajevu, koji takođe ima status specijalnog predstavnika EU, kao i na Kosovu. Soreka je bivši ambasador EU u Albaniji.

Soreka će naslediti Johana Satlera, koji će postati ambasador EU u Crnoj Gori.

Ambasador EU u Severnoj Makedoniji biće grčki diplomata Rokas Mihalis, dosadašnji ambasador Unije u Meksiku.

Generalna direktorka za Evropu u EEAS Angelina Ajhorst imenovana je za ambasadorku EU u Egiptu.

Ubedljiva većina imenovanih su ili diplomate zemalja članica EU ili službenici EEAS.

Teme