Web Analytics
Si Đinping se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom - BetaRS

Si Đinping se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom

Svet | Izvor: Beta | 16.04.2024 | access_time 10:50
Si Đinping se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom
Kineski predsednik Si Đinping sastao se danas u Pekingu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), Si je podsetio da se ove godine navršava 10. godišnjica od uspostavljanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Kine i Nemačke dodajući da su se u proteklih 10 godina, uprkos velikim promenama međunarodne situacije, odnosi Kine i Nemačke  uvek stabilno razvijali, a saradnja u različitim oblastima  produbljena, što je pružilo pogon razvoju bilateralnih odnosa. 

Kina i Nemačka su druga i treća svetska ekonomija, pa će jačanje i razvoj kinesko-nemačkih odnosa uticati na azijsko-evropski kontinent i ceo svet. Dve zemlje treba da razmatraju i razvijaju bilateralne odnose iz dugoročne i strateške perspektive, kako bi zajedno unele više stabilnosti i sigurnosti u svet, naglasio je predsednik Kine.

Si je istakao da između Kine i Nemačke ne postoji fundamentalni sukob interesa i da ne predstavljaju bezbednosnu pretnju jedna drugoj. Kinesko-nemačka saradnja je korisna za obe strane i za svet. S obzirom na svetsku turbulenciju, dve strane moraju više da pojačaju otpornost i vitalnost bilateralnih odnosa, insistiraju na glavnom tonu saradnje i opštem pravcu razvoja kinesko-nemačkih odnosa kao i da učvrste poziciju sveobuhvatnog strateškog partnerstva dve zemlje, dodao je.

Rekao je takođe da će politika Kine prema Nemačkoj održati visok stepen stabilnosti i doslednosti.

Si je istakao da su kineski i nemački industrijski lanci veoma komplementarni, a tržišta dve zemlje međusobno zavisna.

Kina će dalje insistirati na osnovnoj politici otvaranja prema svetu i nada se da će nemačka strana obezbediti fer, transparentno, otvoreno i nediskriminatorno poslovno okruženje za razvoj kineskih preduzeća u Nemačkoj, dodao je.

Šolc je rekao da se odnosi Nemačke i Kine trenutno dobro razvijaju i da obe strane imaju bliske razmene na svim nivoima i oblastima.

Nemačka je voljna da pojača komunikaciju i koordinaciju sa Kinom, kako bi se zajedno reagovalo na globalne izazove, kao što su klimatske promene, rekao je Šolc.

Nemačka je posvećena očuvanju multilateralnog međunarodnog poretka i promovisanju mira i razvoja u svetu i ne zagovara konfrontaciju. Nemačka se protivi protekcionizmu i podržava slobodnu trgovinu. Kao važna članica Evropske unije, Nemačka je spremna da aktivno učestvuje u promovisanju dobrih odnosa između EU i Kine, naglasio je nemački kancelar, prenosi CMG.

Teme