Web Analytics
Šapić: Roditeljima osnovaca i srednjoškolaca u septembru po 20.000 dinara - BetaRS

Šapić: Roditeljima osnovaca i srednjoškolaca u septembru po 20.000 dinara

Politika | 16.04.2024 | access_time 13:00
Šapić: Roditeljima osnovaca i srednjoškolaca u septembru po 20.000 dinara
Foto: Beta/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIC

Predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da će roditelji svih osnovaca i srednjoškolaca u septembru dobiti po 20.000 dinara, te da će ulaz na gradske bazene i ovog leta biti besplatan.

On je na konferenciji za novinare podsetio da su osnovci i srednjoškolci prošle godine dobili besplatne užbenike, te da će ove godine, roditeljima biti isplaćeno po 20.000 dinara, za svakog đaka, u okviru programa "đačka pomoć roditeljima".

Kazao je da najskuplji komplet uđbenika koša između 16.000 i 17.000 dinara, a najjeftiniji, za prvi razred, oko 11.500 dinara, te da će roditelji moći da odluče kako će raspolagati tim novcem.

Dodao je da će prijavljivanje početi u osnovnim i sredenjim školama od 22. aprila i da će trajati do kraja avgusta, te da će, kako je naveo, novac biti isplaćen u septembru.

Kazao je i da su time obuhvaćeni i osnovci i srednjoškolci u privatnim školama, te da je to jedna od socijalnih mera usmerena ka pomoći roditeljima.

Najavio je da će i ove godine, uz prijavu u opštinama, odnosno karticu, biti besplatan ulaz na gradske otvorene bazene.

Kazao je da je prošle sezone tu karticu imalo oko 120.000 osoba te da je, za ovogodišnju sezonu, i to urađeno u okviru socijalnih mera.

Naveo je da je, u odnosnu na cenu ulaza na bazen, vrednost te kartice oko 39.000 dinara.

Šapić je odbacio navode dela opozcije i udruženja građana o ceni nabavke tramvaja, te ih ocenio kao proizvod neznanja.

On je na konferenciji za novinare izrazio nadu da će cena tramvaja biti daleko manja nego što su ranije ukazivali predstavnici opozicije, te da se, za razliku od njih, koje je nazvao diletantima, ozbiljno i odgovorno bavi svojim poslom.

Predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde (SSP) Mila Popović saopštila je ranije da je u gradskom tenderu cena jednog tramvaja za više od 2,2 miliona, ili 67 odsto skuplja u odnosu na cenu koju grad Rim plaća za jedan CAF tramvaj sa pet godina održavanja.

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović saopštio je prethodno da je GSP "Beograd" raspisao tender za kupovinu 25 novih tramvaja, te da je, kako je naveo, skandalozna procenjena vrednost nabavke ovih tramvaja i to na 19,4 milijarde dinara, odnosno oko 780 miliona dinara po tramvaju.

Šapić je napomenuo da nije siguran da li se pri iznošenju takvih stavova radi o "neznanju" ili je to, kako je naveo, samo štetočinsko delovanje dela opozcije i Jovanovića.

Podsetio je na Jovanoviću političku biografiju, te dodao da pokušava dve i po godine da se "ubaci na neku opozicionu listu", ali ga, kako tvrdi, niko neće.

Šapić je odbacio i navode pojedinih medija da je odgovoran što u Aleji zaslužnih građana nisu sahranjeni i oni za koje su postojala suprotna mišljenja.

Kazao je da je u toj Aleji ostalo još 19 mesta, te da smatra da treba razmišljati o nalaženju lokacije za izgradnju nove.

Naveo je da se zalaže da o tom ko će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana odlučuje "neko telo ili komisija" koju bi činili stručni ljudi za tu oblast, predstavnici SANU, Olimpiijskog komiteta Srbije...

Kazao je da po gradskoj odluci iz "2008 ili 2009" godine gradonačelnik Beograda ima diskreciono pravo da odluči da li će neko biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana, te da je, ranije postupio po toj odluci iako smatra da je loša.

Kako je naveo, od kada je predsednik Privremenog organa Beograda, on nema tu mogućnost već je preneta na kompletan Privremeni organ.

Teme