Web Analytics
Žalba Građanskog preokreta protiv gradske uprave Zrenjanina zbog Linglonga - BetaRS

Žalba Građanskog preokreta protiv gradske uprave Zrenjanina zbog Linglonga

Životna sredina | 16.04.2024 | access_time 15:00
Žalba Građanskog preokreta protiv gradske uprave Zrenjanina zbog Linglonga
Foto: Youtube/Printscreen
Građanski preokret je podneo žalbu Pokrajinskom sekretarijatuza urbanizam i zaštitu životne sredine protiv odluke gradske uprave Zrenjanina kojom se kineskoj kompaniji Linglong dozvoljava izgradnja skladišta neopasnog otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu, saopšteno je danas.

Grad Zrenjanin je početkom aprila dozvolio kompaniji Linglong da u okviru buduće fabrike automobilskih guma kod Zrenjanina gradi objekat skladišta neopasnog otpada kapaciteta 700 kilograma po danu bez izrade ekološke studije, što je protivno zakonu.

Žalbom se traži poništenje te gradske odluke i utvrđivanje nenadležnosti Grada Zrenjanina da odlučuje o takvom zahtevu Linglonga.

U žalbi je istaknuto da je neophodna izrada celovite, integrisane studije o proceni uticaja na životnu sredinu fabrike autoguma Linglong, što, kako je saopštio Građanski preokret, "kineski investitor već godinama izbegava, uz svesrdnu pomoć državnih organa Srbije, veštački prikazujući svoju gigantsku fabriku kao skup manjih objekata na istoj parceli".

Đrađanski preokrt je najavio da će, ukoliko Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine odbaci žalbu i odluka Grada Zrenjanina postane pravosnažna, podneti tužbu Upravnom sudu, pred kojim se već vode dva postupka zbog prethodno datih saglasnosti Linglongu na parcijalne ekološke studije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina