Web Analytics
U poglavlje 35 pregovora Srbije i EU unete obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma - BetaRS

U poglavlje 35 pregovora Srbije i EU unete obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma

Politika | 16.04.2024 | access_time 15:30
U poglavlje 35 pregovora Srbije i EU unete obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma
Foto: Beta/Emil Vaš

Ambasadori zemalja Evropske unije (EU) usvojili su dopune i izmene poglavlja 35 pristupnih pregovora sa Srbijom koje se odnose na obaveze koje za Srbiju proizlaze is sporazuma postignutih s Kosovom prošle godine u Briselu i Ohridu.

Saglasnost je jednoglasno postignuta na sastanku ambasadora u ponedeljak kasno uveče, piše Radio slobodna Evropa pozivajući se na diplomatske izvore.

Usvajanjem ove pozicije, obaveze Srbije iz Briselskog i Ohridskog sporazuma postaju sastavni deo procesa pristupanja Srbije u EU.

U usaglašenom tekstu se između ostalog navodi da će napredak u pregovorima Srbije o pristupanju EU biti vođen napretkom Srbije u pripremama za pristupanje, "što će se posebno meriti u odnosu na kontinuirano angažovanje Srbije na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, kao i drugim zahtevima sadržanim u tački 23 pregovaračkog okvira".

U tekstu u koji je RSE imao uvid takođe se navodi da Srbija treba u potpunosti da sprovodi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije, prema njegovom Aneksu za implementaciju, dogovorenom 18. marta 2023. godine.
U usaglašenom tekstu izmena poglavlja 35 se takođe navodi da će se "sve rasprave u vezi sa implementacijom Sporazuma odvijati u okviru dijaloga uz podršku EU".

"Zajednički stav o poglavlju 35 za Srbiju je usvojen bez komentara. Predsedništvo je saopštilo da će se na Kosovu koristiti isti jezik", naveo je za RSE jedan diplomatski izvor.

Usaglašeni tekst treba da bude potvrđen najverovatnije u ponedeljak na Savetu EU za spoljne poslove, nakon čega će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst izmenjene pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Poglavlje 35 u pregovorima o članstvu sa EU u slučaju Srbije obuhvata normalizaciju odnosa s Prištinom.
Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

Srbija i Kosovo su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

U Ohridu je 18. marta usaglašen Implementacioni aneks tog sporazuma u kojem se navodi da i aneks i sporazum postaju sastavni deo pregovaračkog okvira u procesu pristupanja EU i da nepoštovanje obaveza koje proističu iz njega može imati direktne negativne posledice na evropski put svake od dve strane.

"Strane primaju k znanju da će Sporazum i Implementacioni aneks postati sastavni delovi procesa pridruživanja Kosova i Srbije Evropskoj uniji. Strane prihvataju da će EU odmah po usvajanju Sporazuma i ovog Aneksa započeti proces izmene merila za Poglavlje 35 za Srbiju zbog obaveza koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda kosovske Specijalne grupe za normalizaciju podjednako će odražavati nove obaveze Kosova koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa", navodi se u Implementacionom aneksu usaglašenom u Ohridu.

Teme