Web Analytics
Brnabić: Nema skraćivanja mandata, opozicija svakog dana ima novi predlog - BetaRS

Brnabić: Nema skraćivanja mandata, opozicija svakog dana ima novi predlog

Politika | 16.04.2024 | access_time 15:35
Brnabić: Nema skraćivanja mandata, opozicija svakog dana ima novi predlog
Foto: NSRS/Peđa Vučković

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da neće razgovarati o predlogu Srbije protiv nasilja (SPN) da se svi lokalni izbori održe zajedno jer je, kako je navela, još više protivustavan nego njihov predlog od petka da se obustave izborne radnje za raspisane beogradska izbore.

"Igraju se mačke i miša, preko noći predaju nove predloge koji nemaju veze sa prethodnim zahtevima. Svaki predlog im je ultimatum", rekla je Brnabić, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja šta će biti u sredu kad je zakazala nove razgovore o izbornim uslovima.

Prema njenim rečima, takav zahtev SPN je direktno suprotan preporukama ODIHR da nije u redu da se često održavaju vanredni izbori.

"Iz dana u dan smo bliže trećem svetskom ratu i trebalo bi da svi zajedno vidimo kako da pomognemo Srbiji. Lako bi se sve dogovorili kada bi se poštovao Ustav i zakoni", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine Srbije prethodno je ocenila kao vrhunsku neodgovornost novi predlog opozicione Srbije protiv nasilja da se izmeni i dopuni Ustavni zakon kako bi se lokalni i beogradski izbori održali istovremeno, na jesen ove godine i istakla da bi se tako pogazili ustav i zakoni.

Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini rekla da je opozicija danas iznela potpuno novi zahtev o kojem u dosadašnjim razgovorima nije bilo reči i traže da se lokalni izbori održe u istom danu, što bi značilo da se nekim lokalnim vlastima skrati mandat za čak tri godine, a nekima produži.

Ona je navela da je opozicija učestvovala na lokalnim izborima u decembru, da su u gradovima širom Srbije prihvatili mandate, da je vlast počela da radi, a sada želi te mandate da skrati.

"Oni su se drznuli da pošalju ovaj predlog ne meni nego svim građanima, dakle nema Ustava ni zakona ni demokratskih normi, nego kad oni hoće, kako hoće, kako Đilas kaže tako će biti. E to vam je novi zahtev, a da ne pominjem ludost da se predlaže izmena ustavnog zakona a da donošenje ustavnog zakona podrazumeva prethodnu promenu ustava, i prelazak sa starog na novi sistem, što sada nije slučaj", rekla je Brnabić.

Predsednica Skupštine rekla je da joj je posebno zabavno bilo što su stranke Srbije protiv nasilja još 12. aprila od OEBS-a tražili da posreduje u nečemu što nazivaju "post predizborna kriza u Srbiji".

Posebno je istakla da je taj zahtev potpisao i Aleksandar Jovanović Ćuta koji je samo par dana pre toga rekao da je ponižavajuće što su ambasadori bili pozvani na sastanak u Skupštini.

Brnabić je pred novinarima ispričala kako je tekao dosadašnji dijalog, kako je pristala na sve zahteve osim prekida izbornih radnji.

Pitala je kako da se nastavi dijalog kad svakog dana dobija nove predloge, ali i potvrdila da poziv na sutrašnji razgovor ostaje, te da će do kraja nedelje biti formirana tela za praćenje implementacije preporuka ODIHR-a.

Na pitanje koliko je ona imala punih mandata i ko je njoj skraćivao mandat, Ana Brnabić je rekla da je ona sama podnosila ostavku kada je mislila da za tim postoji potreba i da su to bile njene lične odluke.

Istakla je da predsednici opština i sada mogu da podnesu ostavke ako žele, ali da Skupština ne sme to zakonom da im naredi.

Brnabić je više puta ponovila da je ovo treći zahtev opozicije koji dobija od petka, te da nije sigurna da li će se sutra pojaviti neki novi predlog.

Teme