Web Analytics
Izrada seksualno eksplicitnih 'dipfejk' sadržaja postaje krivično delo - BetaRS

Izrada seksualno eksplicitnih 'dipfejk' sadržaja postaje krivično delo

Svet | 17.04.2024 | access_time 08:45
Izrada seksualno eksplicitnih 'dipfejk' sadržaja postaje krivično delo
Foto: Screenshot/YouTube

Kreiranje seksualno eksplicitnih "dipfejk" sadržaja verovatno će postati krivično delo u Engleskoj i Velsu, s obzirom da raste zabrinutost zbog zloupotrebe veštačke inteligencije u cilju eksploatacije i zlostavljanja žena, piše danas Si-En-En (CNN).

Nacrt zakona predviđa da svako ko napravi seksualno eksplicitnu sliku neke druge odrasle osobe bez njenog odobrenja, pa čak i ako nema nameru da tu sliku podeli sa bilo kim, rizikuje krivično gonjenje i novčanu kaznu bez gornjeg limita, saopštilo je danas ministarstvo pravde Velike Britanije.

U Engleskoj i Velsu već sada je ilegalno deliti eksplicitne "dipfejk" sadržaje bez saglasnosti osobe čije se lice koristi u izradi sadržaja, a prekršiocima preti kazna zatvora.

"Dipfejkovi" su slike ili video snimci koji su stvoreni manipulacijom, često uz korišćenje veštačke inteligencije, a sa ciljem stvaranja utiska da je neko učinio ili rekao nešto što zapravo nije.

Britanska ministarka za zaštitu žrtava Lora Faris rekla je danas na televiziji ITV da će, "koliko ona zna", ove dve države članice Velike Britanije biti prve na svetu koje će zabraniti stvaranje seksualno eksplicitnih "dipfejkova".

Prema nacrtu zakona, ovo se odnosi na pornografiju, ali i na golotinju, nezavisno od toga da li je konotacija erotska.

Novo krivično delo biće uvedeno kroz izmene i dopune postojećeg krivičnog zakonika.

Teme

Ekonomija

Region

Šta drugi čitaju

Fudbal

IT