Web Analytics
Kineski Tiandu sateliti sprovode eksperimente u prenosu podataka između Zemlje i Meseca - BetaRS

Kineski Tiandu sateliti sprovode eksperimente u prenosu podataka između Zemlje i Meseca

Tehnologija | 17.04.2024 | access_time 11:50
Kineski Tiandu sateliti sprovode eksperimente u prenosu podataka između Zemlje i Meseca
Fotografija snimljena satelitskom kamerom Tiandu-2, 8. aprila, prikazuje Mesec (levo) i Zemlju (Kineska nacionalna svemirska administracija/ preko Sinhue)

Kineski sateliti za testiranje komunikacione i navigacione tehnologije, Tiandu-1 i Tiandu-2, uspešno su sproveli eksperimente na novim tehnologijama kao što su visoko pouzdan prenos podataka i usmeravanje Zemlja-Mesec, objavio je časopis “Nauka i tehnologija” (Science and Technology Daily), 15. aprila.

Telemetrijski podaci su pokazali da bi projekat testiranja mogao efikasno da poboljša tačnost svemirskih letelica u određivanju lunarne orbite, piše Sinhua.

Dva satelita su poslata u svemir zajedno sa relejnim satelitom Ćuećiao-2, 20. marta. Ušli su u svoje ciljne cirkumlunarne orbite 29. marta i razdvojili se 3. aprila.

Tiandu-1 je 8. aprila počeo da leti u formaciji sa Tiandu-2, ostajući na udaljenosti od oko 200 kilometara. Dva satelita rade u normalnoj komunikaciji, stabilnom položaju i energetskom balansu.

Oni su postavili važnu osnovu za izvođenje serije misija testiranja komunikacionih tehnologija, navodi se u izveštaju, uz napomenu da je Tiandu-2 snimio i vratio slike Zemlja-Mesec.

Ćuećiao-2, Tiandu-1 i Tiandu-2 koriste visoko eliptičnu lunarnu zamrznutu orbitu kao svoje ciljne orbite. Ova vrsta orbite je stabilna i osigurava da letelica putuje sa minimalnim odstupanjem trajektorije.

Teme