Web Analytics
Kina objavila pretnje po ekološku bezbednost - BetaRS

Kina objavila pretnje po ekološku bezbednost

Životna sredina | 17.04.2024 | access_time 11:55
Kina objavila pretnje po ekološku bezbednost
Foto: Sinhua

Povodom Nacionalnog dana obrazovanja o bezbednosti u Kini, Ministarstvo javne bezbednosti otkrilo je pet tipičnih slučajeva u vezi sa pretnjama po ekološku bezbednost. Cilj je bio dalje podizanje svesti širom društva o važnosti očuvanja nacionalne ekološke bezbednosti, piše Sinhua.

Među otkrivenim slučajevima bili su slučajevi nezakonitog zauzimanja zemljišta, zagađenja životne sredine, destruktivne seče šuma, nelegalnog ribolova i neovlašćenog rudarenja. Ove aktivnosti, koje su štetne po ekološki integritet, odražavaju niz problema kojima se treba pozabaviti.

Jedan od navedenih primera uključuje samovoljnu seču drveća od strane pojedinaca u okrugu Antu, u severoistočnoj kineskoj provinciji Đilin. U martu 2023. godine, Javni zavod za bezbednost šuma tog okruga otkrio je veliki slučaj nelegalne seče. Od aprila 2020. do januara 2021. osumnjičeni su angažovali seljane da se bave neovlašćenim aktivnostima seče u okviru kolektivne šumske oblasti u gradu Longđing,pričinivši ekonomske gubitke od preko osam miliona juana (1,13 miliona američkih dolara).

Slično tome, u gradu Honghu u centralnoj kineskoj provinciji Hubei, u aprilu 2023. otkriven je niz slučajeva u vezi sa ilegalnim ribolovom, pri čemu je uhapšeno 52 osumnjičenih. Oni su u periodu od januara do decembra 2022. organizovali velike ilegalne aktivnosti ribolova. Utvrđeno je da su osumnjičeni nezakonito ulovili preko 65.000 kilograma vodenih proizvoda.

Zvaničnik Biroa za istraživanje prekršaja u vezi sa hranom i lekovima pri Ministarstvu naglasio je da je ekološka bezbednost sastavni deo nacionalne bezbednosti, rekavši da će organi javne bezbednosti usvojiti stav "nulte tolerancije" prema prekršajima vezanim za ekološku bezbednost.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina