Web Analytics
Fon Kramon: Srbija treba da prestane da se bruka - BetaRS

Fon Kramon: Srbija treba da prestane da se bruka

Politika | 17.04.2024 | access_time 14:35
Fon Kramon: Srbija treba da prestane da se bruka
Foto: Beta/Milos Miskov

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon je, nakon zaustavljanja autobusa i vozila sa građanima Kosova na graničnim prelazima Srbije poručila Beogradu "da treba da prestane da se bruka“.

"Srbija treba da prestane da se bruka i da odmah dozvoli građanima sa pasošima i ličnim kartama Kosova da pređu (srpsko hrvatsku) granicu Batrovci ", napisala je ona na platformi "Iks" (X).

Navela je i da se "svakome mora obezbediti sloboda kretanja", bez, kako je ukazala, " diskriminacije na osnovu nacionalnosti".

Istovremeno su ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvali građane da izbegavaju putovanje kroz Srbiju zbog situacije na prelazima i mogućnosti bezbednosnih problema.

Inače, od 22.30 na prelazu Batrovci i prelazima prema Mađarskoj zadržano je nekoliko autobusa sa putnicima, građanima Kosova.

Prema izjavama putnika, policija Srbije se dobro ponaša i odgovaraju im da imaju "naređenje odozgo" da zadržavaju autobuse.

Sekretar Kancelarije Kosova za vezu u Srbiji Fatmir Hadžoli saopštio je da granični organi Srbije, na prelazu "Batrovci" od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa i putnike, državljane Kosova.

Kako je naveo, to rade "u znak odmazde i apsurdne nervoze" zbog glasanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj instituciji.

Prema ovadašnjim medijima ista je situacija i na prelazima prema Mađarskoj.

Teme