Web Analytics
Izlazne ankete: HDZ osvaja najviše mandata, ali nedovoljno za formiranje vlade - BetaRS

Izlazne ankete: HDZ osvaja najviše mandata, ali nedovoljno za formiranje vlade

Region | Izvor: Beta | 17.04.2024 | access_time 19:20
Izlazne ankete: HDZ osvaja najviše mandata, ali nedovoljno za formiranje vlade
Foto: HINA/Admir BULJUBASIC

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali nedovoljno da samostalno formira vladu, pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa objavljeni po zatvaranju birališta.

Lista HDZ-a će imati 59 mandata u Saboru, manje nego na prošlim izborima kada je osvojila 66, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 43 mandata, dva više nego 2020. godine, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.

Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta (DP) i njegovih partnera koja je osvojila 13 mandata, desni Most ima 11, a zeleno-leva stranka Možemo s partnerima deset.

U Sabor ulazi i regionalni Istarski demokratski sabor sa dva poslanika, kao i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca sa jednim, koliko ima i lista Fokus, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika Sabora.

Izlazne ankete obuhvatile su deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, u kojima se bira ukupno 140 poslanika, ali ne i dijasporu koja u 11. izbornoj jedinici bira tri poslanika i važi za uporište HDZ-a, s obzirom da je najviše birača u BiH. SDP tradicionalno nema listu za dijasporu.

U 12. izbornoj jedinici bira se osam poslanika nacionalnih manjina, od kojih tri pripadaju srpskoj. Manjinski poslanici su uglavnom uz vladajuće, pa su tako i do sada bili deo deo vladajuće koalicije koju predvodi HDZ. Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) tradicionalno osvaja tri mandata rezervisana za srpsku manjinu.

Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu. 

Teme