Web Analytics
Bajden rekao metalcima da Peking 'vara', najavio utrostručenje carine na čelik i aluminijum iz Kine - BetaRS

Bajden rekao metalcima da Peking 'vara', najavio utrostručenje carine na čelik i aluminijum iz Kine

Ekonomija | Izvor: Beta-AFP | 17.04.2024 | access_time 23:35
Bajden rekao metalcima da Peking 'vara', najavio utrostručenje carine na čelik i aluminijum iz Kine
Predsednk SAD Džozef Bajden je u sredu objavio da želi da utrostruči carine na čelik i aluminijum iz Kine što se tumači kao njegova politička odluka u interesu američke radničke klase koju pokušava da privuče nedeljom predizbiorne kampanje u Pensilvaniji.

"Stojim uz vas, radnici industrije čelika Amerike!" - rekao je predsednik uPitsburgu, glavnom gradu te industrije kojoj preti međunarodna konkurencija.

Optužio je Peking da "vara" u globalnoj trgovini čelikom na štetu američkih proizvođača i njihovih radnika koji su ključna izborna baza vladajućih Demokratu uoči novembarskih izbora.

Iako je Bajden rekao da nije bilo "trgovinskog rata" s Kinom, njegova administracija je, pored toga što se zalagala za povećanje carina, pokrenula istragu o kineskim merama u sektoru brodogradilišta.

Sindikati i poslodavci su jednoglasno pozdravili te protekcionističke mere.

Sindikat metalaca "United Steelworkers" (USW) zahvalio je Bajdenu zbog "agresivne" akcije odbrane njihovih radnih mesta.

Sindikat je prošlog meseca najavio da će podržati Demokratu Bajdena na novembarskim izborima, optuživši njegovog protivkandidata Donalda Trampa za "demontažu radničkih prava", iako se predstavlja kao "šampion oživljavanja američke proizvodne industrije".

"Kineske čeličane ne moraju da brinu o ostvarivanju profita jer ih kineska vlada u velikoj meri subvencioniše" - rekao je predsednik u govoru u sedištu USW u Pitsburgu.

"Oni se ne takmiče, oni varaju i videli smo štetu ovde u Americi" - rekao je Bajden.

Više od 40 odsto radnih mesta u proizvodnji izgubljeno je od 1990. u Pensilvaniji, istorijskom srcu američke industrije i jednoj od šest ključnih država koje bi u novembru mogle da odluče ishod izbora između Bajdena i njegovog rivala, Republikanca Trampa.

"Ju-Es stil", veliko američko ime čelika sa sedištem u toj državi, kaže da "aplaudira" najavi Džoa Bajdena, kao i organizacija poslodavaca u metalurškom sektoru. Bajden je u sredu ponovio svoje protivljenje da tu firmu preuzme japanski "Nipon Stil".

Bajden je u ponedeljak pozvao iz svog rodnog grada Skrentona pozvao na povećanje poreza za najbogatije, što je u suprotnosti s Trampom koji je "trenutno veoma zauzet" - aludirao je Bajden danas na suđenje tom milijarderu u Njujorku.

"Bajden je proveo celu svoju karijeru izdajući američke radnike" - napisao je portparol Republikanaca u saopštenju. Mere koje su objavljene u sredu "isuviše su slabe i dolaze prekasno", dodala je Karolin Livit.

Bajden je ponosan što je, sa ogromnim zakonom za promociju "zelene industrije", na početku udvostručenja investicija u nove fabrike u Sjedinjenim Državama od njegovog dolaska na vlast u januaru 2021. i otvaranja skoro 80.000 radnih mesta u proizvodnji.

Da bi ih zaštitio, aktuelni predsednik je u sredu pozvao da se "razmotri utrostručenje sadašnjih carina" koje su u proseku 7,5 odsto, na deo čelika i kineskog aluminijuma koji se uvozi u Sjedinjene Države.

Bajdenova administracija je takođe najavila istragu o kineskim merama u "sektorima transporta, brodogradnje i logistike".

Peking je brzo osudio te "lažne optužbe".

Američka istraga "pogrešno tumači normalne trgovinske i investicione aktivnosti kao štetne po nacionalnu bezbednost i interese američkih kompanija", - saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine i da Sjedinjene Države "okrivljuju Kinu za sopstvene industrijske probleme".

Upitan da li će to ugroziti odnos koji pokušava da održi sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, Džo Bajden je odgovorio kratko: "Ne!".

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT