Web Analytics
Dačić: U Ujedinjenim nacijama nema konsenzusa o usvajanju rezolucije o Srebrenici - BetaRS

Dačić: U Ujedinjenim nacijama nema konsenzusa o usvajanju rezolucije o Srebrenici

Politika | 18.04.2024 | access_time 13:55
Dačić: U Ujedinjenim nacijama nema konsenzusa o usvajanju rezolucije o Srebrenici
Foto: Beta/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da u Ujedinjenim nacijama nema konsenzusa o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Mi mislimo da ta tema ne treba da se raspravlja sada, nije ni godišnjica. Time je neselektivna pravda jer ne mogu samo Huti i Srbi da budu obeleženi kao genocidni narodi. Nema tog genocida koji nisu počinile zemlje koje su potpisale ovu rezoluciju i sad će oni nama da drže predavanja oko toga. Ali sila sve može, borićemo se koliko možemo", rekao je Dačić novinarima nakon sastanka sa kolegom iz Surinama Albertom Ramdinom.

Nacrt rezolucije predstavljen je juče u Ujedinjenim nacijama, a Dačić je rekao da su se mnoge zemlje protivile takvom načinu usvajanja.

On je istakao i da će Beograd podržati inicijativu karipskih zemalja da se formira Specijalizovani međunarodni tribunal koji bi donosio odluke o plaćanju odštete za transatlantsko ropstvo.

"Reč je o više od 10 miliona ljudi koji su u svoje vreme odvedeni od svojih kuća i proglašeni za robove. Zanimljivo je da su tu neke od zemalja koje su kosponzori rezolucije o Srebrenici, verovatno bi trebalo prvo da pogledaju šta će sa tim, ako od njih budu tražili odštetu za ropstvo", rekao je srpski ministar.

Srbija na tu ideju, dodao je, gleda "veoma blagonaklono" i raspoložena je da pomogne u realizaciji na čemu je Ramdin zahvalio.
"Ako hoćete imate neselektivan pristup onda ne mogu neke teme da budu aktuelne, a neke teme da se stavljaju pod tepih", rekao je Dačić.

Kada je reč o izjavi ministra spoljnih poslova Severne Makedonije Bujara Osmanja da je Severna Makedonija jedan od kosponzora rezolucije za koju će se glasati 2. maja, Dačić je ocenio da je reč o predizbornoj kampanji.

"Ako predsednik Makedonije ne zna da će Severna Makedonija da kosponzoriuše rezoluciju o Srebrenici šta da vam pričam dalje. Ja samo pitam je l on govori u ime cele Severne Makedonije, makedonskog ili albanskog naroda", rekao je.

Osim multilateralne, šefovi diplomatija Srbije i Surinama razgovarali su i o bilateralnim temama i ocenili da ima potencijala za razvoj saradnje iako su dve zemlje fizički udaljene.

Ramdin je novinarima rekao da se spoljna politika njegove zemlje prema Srbiji nije promenila, te da potencijala za saradnju kada je reč o nafti i gasu.

"Nema sumnje da je ovo period u kom se fundamentalna pitanja u međunarodnom sistemu rešavaju. U današnjem svetu svi smo toliko povezani da ono što se dešava u jednom delu svetu utiče i na drugi deo sveta", rekao je Ramdin.

Govoreći o ratu na Bliskom Istoku rekao je da Surinam ne staje ni na čiju stranu, ali da je reč o humanitarnom pitanju kojie hitno mora biti na agendi, a ne "neke stvari koje su se desile pre mnogo mnogo godina".

"Pitanje Gaze je od ključnog značaja, još uvek nismo našli rešenje i patnja se nastavlja", dodao je.

Još je rekao da u današnje vreme ratovi mogu da se vode "malo pametnije", a ne tako masivno, te da se pitanje Gaze mora rešiti, da on zna šta se dešava iza zavese, ali nije dovoljno brzo i efikasno.

Teme