Web Analytics
Političke partije iz RS potpisale zaključke o Izveštaju Međunarodne komisije o Srebrenici - BetaRS

Političke partije iz RS potpisale zaključke o Izveštaju Međunarodne komisije o Srebrenici

Region | 18.04.2024 | access_time 17:10
Političke partije iz RS potpisale zaključke o Izveštaju Međunarodne komisije o Srebrenici
Foto: Beta/Milos Miskov

Sve partije iz Republike Srpske potpisale su predložene zaključke o Izveštaju "Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji" od 1992. do 1995. godine, po kojem u Srebrenici nije počinjen genocid.

"Sve partije u Republici Srpskoj su napokon potpisale isti jedinstven dokument" - objavio je predsednik Skupštine RS Nenad Stevandić na društvenoj mreži Iks.

Ove zaključe nisu potpisali poslanici stranaka sa sedištem u Federaciji BiH.

U usvojenim zaključcima, koje je objavio, konstatovano je da je "Komisija radila u potpuno neutralnim uslovima" i da će njen izveštaj "doprineti objektivnom i nepristrasnom sagledavanju stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji".

U zaključcima je, kao "apsolutno nedopustiv i neprihvatljiv", osuđeno što je ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija bez konsultacija i saglasnosti institucija BiH, entiteta i konstitutivnih naroda, u Generalnu skupštinu UN-a uputio predlog rezolucuje o Srebrenici čiji je cilj, kako je ocenjeno u zaključcima, "demonizacije Republike Srpske i srpskog naroda kao genocidnog".

Usvojenim zaključcima se traži da srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović pokrene proceduru u Predsedništvu za razrešenje ambasadora Lagumdžije jer ga "RS i srpski narod odbacuju kao ambasadora BiH".

NSRS smatra da je mehanizam spoljne politike BiH "urušen" i da ambasadori koji su imenovani s teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS i da se jedino obavezuju da slede spoljnu politiku BiH koja je zasnovana na Ustavu BiH i usaglašenim odlukama Predsedništva BiH.

Teme