Web Analytics
Nedelja sećanja na 'Ribnikar', Dubonu i Malo Orašje 7-10. maja - BetaRS

Nedelja sećanja na 'Ribnikar', Dubonu i Malo Orašje 7-10. maja

Društvo | 19.04.2024 | access_time 17:25
Nedelja sećanja na 'Ribnikar', Dubonu i Malo Orašje 7-10. maja
Foto: Beta/Milos Miskov

Ministarstvo prosvete je pozvalo sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju i drugih.

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra za žrtve je predložila da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva od 7. do 10. maja 2024.

Nedelja sećanja i zajedništva će od naredne školske godine biti deo školskog kalendara.

"Pozivamo osnovne i srednje škole da, godinu dana od svirepih zločina u Oglednoj osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' u Beogradu, u Duboni i Malom Orašju, a sedam meseci od strašnog zločina u Niškoj Banji" - gde je prošle jeseni jedan dečak ubio drugog, "u Nedelji sećanja i zajedništva, aktivno izraze poštovanje prema tragično prekinutim životima" - piše u dopisu Ministarstva prosvete direktorima svih osnovnih i srednjih škola.

Predviđeno je da škole prirede aktivnosti za "negovanje kulture sećanja, razvoj i promociju humanosti, empatije, tolerancije, poštovanja i dijaloga" i da "učenici mogu da izraze svoja razmišljanja i emocije o temama sećanja i zajedništva kroz slike, pesme, eseje i dramske predstave".

Predloženo je priređivanje humanitarnih i volonterskih aktivnosti, uz prikupljanje novca za najugroženije osobe u lokalnoj sredini ili domaćinstvima i ustanovama u kojima žive stariji građani.

Škola može da organizuje i ekološke akcije, poput ozelenjavanja površina, đačke bašte, zajedničko sređivanje školskog dvorišta, parkova i drugih zelenih površina i drugo.

Teme