Web Analytics
Danas je Dan prodavnice ploča - BetaRS

Danas je Dan prodavnice ploča

Kultura | Izvor: Beta-AP | 20.04.2024 | access_time 14:20
Danas je Dan prodavnice ploča
Specijalna LP izdanja, nastupi uživo i najmanje jedna velika žurka zakazani su za danas u SAD gde stotine prodavnica proslavljaju Dan prodavnice gramofonskih ploča.

U trenutku ogromnog interesovanja za vinil, samo dan uoči "Dana ploča" objavljivan je novi album Tejlor Svift.

Nema specijalne ponude povodom albuma "The Tortured Poets Department", ali fanovi Tejlor Svift uvek sa nestrpljenjem čekaju nove kolekcionarske LP.

"Imali smo njenu muziku pre svih velikih prodavnica. Uvek smo znali da će biti zvezda", rekao je Kris Braun iz prodavnice Bull Moose, jedan od osnivača Dana prodavnice ploča.

Talas interesovanja za fizičke formate, posebno za LP ploče, pomogao je da nezavisne prodavnice opstanu, smatra Braun, a  LP ploče su dobile ogroman podsticaj od Tejlor Svift, koja je nazvana "Kraljicom vinila".

Američko udruženje diskografske industrije navelo je u izveštaju na kraju 2023. da su prihodi od ploča porasli za 10 odsto na 1,4 milijarde dolara. 

Dan prodavnice ploča je proslava oko 1.400 nezavisnih prodavnica ploča u SAD i hiljada drugih širom sveta koje traju dugo nakon propadanja mega prodavnica poput Tower Records.

Vlasnici i zaposleni u ovim radnjama došli su na ideju 2007. da svake godine, treće subote u aprilu, skrenu pažnju na svoju jedinstvenu kulturu.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama