Web Analytics
Sudija Majić: Izbori na jesen, uz promenu izbornog zakona, jedini način za ozbiljnije promene - BetaRS

Sudija Majić: Izbori na jesen, uz promenu izbornog zakona, jedini način za ozbiljnije promene

Politika | 21.04.2024 | access_time 13:20
Sudija Majić: Izbori na jesen, uz promenu izbornog zakona, jedini način za ozbiljnije promene
Foto: Medija centar Beograd
Sudija Apelacionog suda u Beogradu i jedan od pokretača inicijative "ProGlas" Miodrag Majić ocenio je da je odlaganje lokalnih izbora za jesen, uz promenu izbornog zakona, jedini način da se stvari "ozbiljnije promene" u odnosu na izbore održane decembra prošle godine. 

Majić je za portal GMinfo rekao da će "ProGlas", bez obzira kakva bude odluka opozicionih stranaka o učešću na izborima, nastaviti da se bori za vraćanje prava na izbor građanima Srbije, koje je po njegovim rečima - oteto.

"Permanentno ćemo pritiskati vlast da vrati mehanizme 'normalnih' izbora. Nadam se da će i stranke naći načina da se prvenstveno bore za izborne uslove, a ne samo za vlast", rekao je Majić.

On je dodao da "ProGlas" nikada svoje akcije nije usmeravao u odnosu na to ko za koga glasa.

"Mi verujemo, ma koliko to paradoksalno zvuči, da su krađom izbora pokradeni i glasači pozicije, iako to ne shvataju. U centru izbora je građanin, ne glasač Srpske napredne stranke ili opozicije, a glavni interes svih građana je da vlast reflektuje istinski volju iskazanu na poštenim izborima", rekao je Majić.

Ocenio je da se pregovorima vlasti i opozicije, koji su trajali nekoliko sedmica, "trošilo vreme".

"Videli smo da je sve što je od strane vlasti na početku predstavljeno kao navodno neustavno, posle dozvoljeno. Pa je onda, kako je vreme odmicalo, ipak moglo da izbori budu 2. juna, potom je ipak moglo da se oni objedine i da budu održani istog dana", rekao je Majić.

Dodao je da je bilo ključno da se obezbede uslovi pre održavanja bilo kakvih izbora.

"Vlast je radila nešto drugo i, na moju žalost, došlo se do jednog veoma kratkog, preranog roka, kupovinom vremena. Jedini valjan termin za izbore je jesen i to ako bi se odmah počelo sa implementacijom preporuka ODIHR", rekao je Majić.

Teme