Web Analytics
ZLF: Meštanima Krivelja treba obezbediti uslove za bezbedno preseljenje - BetaRS

ZLF: Meštanima Krivelja treba obezbediti uslove za bezbedno preseljenje

Životna sredina | Izvor: Beta | 22.04.2024 | access_time 13:10
ZLF: Meštanima Krivelja treba obezbediti uslove za bezbedno preseljenje
Autonomni ženski front, u okviru Zeleno-levog fronta (ZLF), saopštio je danas da meštanima sela Krivelj kod Bora treba obezbediti uslove za bezbedno preseljenje zbog rada obližnjeg rudnika.

U t to kažu da lokalne i državne vlasti i kineska kompanija Ziđin koper, treba da prestanu da ignorišu "ozbiljno ugrožavanje životne sredine".

U saopštenju se podseća da su žene iz Krivelja gotovo tri meseca "na prvim linijama neprestanih blokada" lokalnog puta ka rudniku "Novo Cerovo" kineske kompanije Ziđin Koper, i da "dostojanstven život i zdrava životna sredina moraju biti iznad profita bilo kakve kompanije".

"Meštani Krivelja su već nekoliko godina izloženi otrovnim gasovima, rudarskim miniranjem i štetom na kućama i drugim objektima, uzurpaciji zemlje, buci i drugim posledicama poslovanja ove kompanije na ovom području. Sramotno je da je kolektivno preseljenje ostala jedina opcija za meštane Krivelja koji nevoljno to traže, te da se ni kompanija, ni lokalne i nacionalne vlasti ne trude ni najmanje da im obezbede uslove za dostojanstveno preseljenje" - navodi se u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina