Web Analytics
Kompanija Propulzija predstavlja nadstrešnice za parking koje proizvode električnu energiju - BetaRS

Kompanija Propulzija predstavlja nadstrešnice za parking koje proizvode električnu energiju

Tranzicija | Izvor: Beta | 22.04.2024 | access_time 14:55
Kompanija Propulzija predstavlja nadstrešnice za parking koje proizvode električnu energiju
Foto: Propu
Beogradska kompanija Propulzija na Međunarodnom sajmu građevinarstva (UFI) – SEEBBE u Beogradu predstavlja "Greenport parking ekosistem" - nadstrešnice za automobile koje koriste solarnu energiju.

To je sistem solarnih i čeličnih panela koji pokriva parking prostor i proizvodi električnu energiju snagom sunca čime štedi energiju koju plaća.

Solarne auto-nadstrešnice omogućavaju i stvaranje energije za punjenje baterija električnih automobila.

Generalni direktor Propulzije Dejan Blagojević je rekao da su solarne auto-nadstrešnice budućnost održivog industrijskog, rezidencijalnog i komerijalnog parkiranja.

"Instaliranjem Greenporta na samo dva parking mesta stvara se 7.100 kilovat-sati (kWh) zelene energije godišnje koja omogućava da se prosečnim električnim automobilnom godišnje pređe 36.400 kilometara. Trošak industrijske električne energije smanjiće se za 12 odsto godišnje, dok ovakva proizvodnja istovremeno pokriva čak 70 odsto godišnje potrošnje električne energije u domaćinstvu", kazao je on.

Uz subvenciju države za kupovinu električnog vozila, instalacija Greenport solarnih auto-nadstrešnica donosi i godišnju uštedu na troškovima komercijalnog punjenja od 3.500 evra.

Sistem solarnih panela koji pokriva parking prostore, po njegovoj oceni značajno uvećava tržišni rejting samog objekta, bilo da je reč o zgradi, poslovnom ili objektu za stanovanje.

"Transformacija postojećeg parkirališta u parking sistem koji samostalno proizvodi čistu električnu energiju u skladu je sa BREEAM i LEED građevinskim standardima", istakao je Blagojević.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije