Web Analytics
Osmani: Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba na Kosovu su lažne i neosnovane - BetaRS

Osmani: Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba na Kosovu su lažne i neosnovane

Kosovo | 22.04.2024 | access_time 19:00
Osmani: Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba na Kosovu su lažne i neosnovane
prt.scr webtv.un

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je danas na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) odbacila kao lažne i neosnovane tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o etničkom čišćenju Srba sa Kosova.

"Ovi narativi su diskreditovani od Helsinškog odbora do Evropskog parlamenta. Država Kosovo ne samo da štiti, već i promoviše prava Srba i svih drugih zajednica", kazala je Osmani.

Po njenim rečima Kosovo ima napredan nivo vladavine prava i zaštite zajednica i "fanatično brani multietničnost".

Ona je dodala da je Kosovo među zemljama koje su najviše proevropski i proamerički orijentisane na celom svetu i da je među prvima pružilo podršku Ukrajini.

Osmani je kazala da kosovski Srbi imaju zastupljenost u svim društvenim sferama.

"Srpski jezik se koristi u svim javnim institucijama širom Kosova. Pravoslavne crkve imaju posebnu zaštitu države Kosovo. Osim nekih izolovanih incidenata, ne postoji etnički motiv protiv pravoslavnih crkava", navela je ona.

Optužila je Srbiju da šikanira Srbe koji se integrišu u institucije Kosova tako što napada njihovu imovinu, uništava i ugrožava njihove živote.

"Sada je jasno da kontinuirani napori Srbije da ometa proces integracije Srba na Kosovu, koristeći kriminalne i terorističke taktike, ima za cilj da steknu kontrolu i šire strah, a na taj način istovremeno su i podrivali bezbednost i ustavni poredak Kosova", kazala je Osmani.

Po njenim rečima, srpska vlast je odgovorna za napad u zvečanskom selu Banjske, jer se "izvršioci napada slobodno kreću po Srbiji i nastavljaju da dobijaju velike poslovne ugovore od Vučićeve vlade".

Govoreći o jučerašnjem procesu glasanja za opoziv gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, Osmani je rekla da su lokalni Srbi bili pod pritiskom i da zbog toga nisu iskoristili priliku da glasaju.

Teme