Web Analytics
Stejt department: U Srbiji ozbiljni problemi sa nezavisnošću sudstva, slobodom štampe, korupcijom - BetaRS

Stejt department: U Srbiji ozbiljni problemi sa nezavisnošću sudstva, slobodom štampe, korupcijom

Politika | 22.04.2024 | access_time 22:10
Stejt department: U Srbiji ozbiljni problemi sa nezavisnošću sudstva, slobodom štampe, korupcijom
prt.scr youtube

Izveštaj američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima, objavljen danas, pokazuje da se u Srbiji stanje na tom planu tokom 2023. godine nije bitnije menjalo, odnosno ukazuje na ozbiljne probleme sa nezavisnošću pravosuđa, na korupciju u Vladi, i na ozbiljna ograničavanja slobode izražavanja i štampe.

Kako se navodi u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmentu, ovi problemi su zabeleženi u kredibilnim izveštajima.
Kod ograničenja slobode izražavanja i štampe, Stejt department naročito ističe nasilje, pretnje nasiljem i sudske postupke protiv novinara.

Među zabeleženim problemima su trgovina ljudima, nasilje ili pretnje nasiljem koje je usmereno na lezbijke, homoseksualce, biseksualne, transrodne, kvir, interseksualne ili druge osobe seksualnih manjina.

Navodi se da su, prema rečima mnogih posmatrača, brojni slučajevi korupcije, društvenog i porodičnog nasilja, napada na civilno društvo i drugih zloupotreba ostali neprijavljeni i nekažnjeni, uz konstataciju da je vlada preduzela korake da identifikuje, istraži, krivično goni i kazni zvaničnike u vladi i policiji koji su kršili ljudska prava - nakon javnih navoda o zloupotrebama.

Ukazuje se da su nezavisne međunarodne i domaće nevladine organizacije i nadzorna tela izvestili da je pravosuđe u Srbiji podložno korupciji i političkom uticaju, a da zvaničnici Vlade i narodni poslanici i dalje javno komentarišu istrage, sudske postupke ili rad pojedinih sudija i tužilaca.

Stejt department naročito ističe slučaj preraspoređivanja tužiteljki Bojane Savović i Jasmine Paunović, nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za malverzacije u Elektroprivredi Srbije, i navodi da su, prema mnogim posmatračima, odluke Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o premeštaju dve tužiteljke bile - politički motivisane.

Pozivajući se na izveštaj Fridom Hausa, Stejt department ističe da je Srbija u njemu označena kao "tranzicioni ili hibridni režim" i da je u njemu zabeležen kontinuirani i sve veći pritisak vlade na nezavisne medijske kuće i novinare, kao i sve veća dominacija i manipulacija medijima koja potiče od državne kompanije Telekom Srbije.

U izveštaju Stejt departmenta pominju se samonametnuta autocenzira među novinarima, otežan pristup opozicionih lidera medijima i finansijama, kao i činjenica da je REM produžio na još osam godina nacionalne dozvole za emitovanje televizijskim stanicama sa provladinom uređivačkom politikom.

Ističu se kritike opozicionih lidera i aktivista civilnog društva na račun toga štoo REM nije efikasan u svom radu i da je stalno na strani vladajuće koalicije, obezbeđujući nepravedno medijsko okruženje.

Prema podacima Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), većina medija je otvoreno provladina u svom izveštavanju, navodi se u izveštaju Stejt departmenta.

Teme