Web Analytics
Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine - BetaRS

Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine

Društvo | 23.04.2024 | access_time 08:55
Održan pomen radnicima RTS-a ubijenim u NATO bombardovanju 1999. godine
Foto: Beta/MILOS MISKOV

U Tašmajdanskom parku, kod spomenika "Zašto", noćas je održan pomen za radnike Radio televizije Srbije (RTS) koji su stradali u NATO bombardovanju zgrade RTS-a 1999. godine.

Kako je preneo RTS, poštu su u 2.06 sati odali članovi porodica, rukovodstvo i kolege iz RTS-a, predstavnici novinarskih udruženja, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković i drugi.

Među prisutnima bili su i generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček, kao i predstavnici UNS-a i NUNS-a i sindikata.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vesti u 2.06 sati 23. aprila 1999. i tada je na svojim radnim mestima poginulo 16 radnika RTS-a.

Minutom ćutanja odata je pošta ubijenima, a u ime porodica žrtava okupljenima se obratio Miroslav Medić, brat stradalog Siniše Medića.

On je rekao da je NATO odlučio da prvi put u istoriji ratovanja bombarduje jednu medijsku kuću, smeštenu u gusto naseljenom delu grada.

Medić je dodao da je NATO želeo da pokaže "svu svoju moć, bahatost i nekažnjivost" hladnokrvno ubijajući civile i uništavajući privredne i civilne objekte širom tadašnje države u 78 dana rata koji su vodili bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Bez ikakvog jasnog upozorenja zaposlenima, gađali su zgradu Radio-televizije Srbije, ne vodeći ni jednog trenutka računa o mogućem broju civilnih žrtava", rekao je Medić.

Teme