Web Analytics
Čadež: Inno-Verse platforma omogućava brži razvoj domaćih kompanija - BetaRS

Čadež: Inno-Verse platforma omogućava brži razvoj domaćih kompanija

Ekonomija | 23.04.2024 | access_time 11:50
Čadež: Inno-Verse platforma omogućava brži razvoj domaćih kompanija
Foto: PKS/Boban Ristic

Najsavremenija inovativna platform za upravljaje inovacijama Privredne komore Srbije (PKS) - Inno-Verse, zasnovana na veštačkoj inteligenciji, omogućiće brži razvoj domaćih kompanija, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež, prilikom predstavlja platforme privrednicima i predstavnicima institucija u Nišu.

Kako je istakao, Inno-Verse malim i srednjim preduzećima, startapima, ali i velikim poslovnim sistemima, višestruko skraćuje vreme neophodno za razvoj proizvoda ili usluga, od početne ideje do plasiranja proizvoda na tržište i omogućava privrednicima pristup svetskim bazama naučnih radova, najnovijim trendovima u industriji, 24 časa dnevno, 365 dana godišnje.

"Inno-Verse je platforma za upravljanje inovacijama potpuno zasnovana na veštačkoj inteligenciji, na bazama i softverima koje smo razvili, koja omogućava kompaniji, bilo da je mala, srednja ili velika, da testira nova rešenja, ideje i usluge, kao i nove poslovne modele", izjavio je Čadež, objavila je PKS.

Platforma, precizirano je, skraćuje vreme potrebno za istraživanje aktuelnih naučnih dostignuća iz oblasti u kojoj kompanija posluje, proizvoda ili usluga, obavlja analizu i poređenje sa konkurencijom u svetu i o tome obaveštava korisnike.

"Kroz kreiranje prvog BizChat-a za privredu, a zatim Inno-Verse platforme, trudimo se da budemo prvi i u Evropi koji primenjuju veštačku inteligenciju u poslovanju", ukazao je Čadež.

Dodao je da su u pitanju konkretna rešenja i alati, koji pomažu privrednicima da naprave posao, proizvod, kreiraju uslugu i obave prodaju.

"To je ono što je najvažnije, a nama u PKS daje i novu mogućnost, da vidimo kako funkcioniše privreda na terenu, poput dostupnih tendera, koje kompanije najčešće pobeđuju na tenderima, da li su lokalne domaće ili ne", rekao je Čadež.

Naveo je da Alat "Trendradar", kao jedna od funkcija koju nudi Inno-Verse, daje pregled aktuelnih trendova u određenoj oblasti - u poljoprivredi, kroz praćenje najnovijih rešenja u sferi uštede vode prilikom navodnjavanja, nudeći istovremeno rešenja i naučne analize o tome kako da se smanji potrošnja vode.

Čadež je istakao da je ova platforma povezana i sa bazom podataka svih startapa u svetu, čime se domaćim kompanijama omogućava tačan pregled startapa, koji se bave određenom inovativnom temom iz industrije u kojoj posluju.

"Sa ovim alatom možemo da pratimo brže šta je to što u svetu novo dolazi, gde i kako da kompanije investiraju na osnovu trendova, poređenja poslovnih modela, dok se od ideje do testiranja proizvoda i izbacivanja na tržište vreme višestruko smanjuje", rekao je on.

Direktor Regionalne privredne komore Nišavskog upravnog okruga, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Aleksandar Milićević kazao je da Nišu privlači brojne inovacije i nove tehnologije zahvaljujući radu Naučno-tehnološkog parka. Ocenio je da će brojne firme iz Niša i jugoistočne Srbije sada imati priliku da koriste alate i ove platforme i brže podignu nivo svojih kapaciteta.

"Inno-Verse će omogućiti nekome ko se, na primer, u Nišu bavi reciklažom da sazna gde je najbolje da nabavi sirovinu i reši konkretene probleme u proizvodnji što će dovesti do veće konkurentnosti i produktivnosti, koji su jedan od najvećih problema naše privrede", ukazao je Milićević.

Teme