Web Analytics
Most Radija slobodna Evropa obeležava 30 godina emitovanja - BetaRS

Most Radija slobodna Evropa obeležava 30 godina emitovanja

Društvo | 23.04.2024 | access_time 12:55
Most Radija slobodna Evropa obeležava 30 godina emitovanja
Foto: Screenshot/YouTube

Emisija Most Radija slobodna Evropa (RSE) sutra obeležava 30 godina emitovanja.

Most slobodne Evrope je prva regionalna emisija nastala nakon raspada Jugoslavije.

Prvi Most emitovan je 24. aprila 1994. godine iz studija Radija slobodna Evropa u Minhenu.

Autor Mosta je Omer Karabeg, novinar, urednik i direktor Radija slobodna Evropa, ranije jedan od vodećih novinara u Radio-televiziji Beograd.

Emisija je pokrenuta u jeku rata, kada su bile pokidane sve veze među ljudima na prostoru bivše Jugoslavije.

Redakcija je došla na ideju da najpre iz Minhena, gde se tada nalazila, a potom i iz Praga, gde se preselila i gde je i danas, uspostavlja telefonski kontakt između značajnih ličnosti političkog, kulturnog i javnog života iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Kosova, a povremeno i iz Makedonije i Slovenije.

Cilj je bio da se proveri da li se i pored rata, i pored ubitačne propagande koja je širila mržnju, i pored satanizacije svega što nije "naša nacija", "naša vera", "naše pleme", može voditi dijalog.

Do sada je emitovano više od 1.300 emisija Most, a u njima je učestovalo više od 2.000 ličnosti sa područja bivše Jugoslavije.

Dijalozi vođeni u Mostu publikovani su u dve knjige. Prvih sto dijaloga, nastalih u toku rata, objavljeni su 1998. godine pod naslovom "Most dijaloga, razgovori ratu usprkos". Druga knjiga Mostova nosi naslov "Dijalog na buretu baruta" i sadrži srpsko-albanske dijaloge.

Omer Karabeg, koji i dalje priprema Most, za tu emisiju dobio je nekoliko novinarskih nagrada.

"Kada sam krenuo da pravim Most", kaže Karabeg, "rukovodio sam se onom mudrom izrekom - bolje je hiljadu dana razgovarati, nego jedan dan ratovati. Pokazalo se da se može razgovarati ratu uprkos, ali na ovim našim prostorima dijalog, nažalost, ne sprečava rat".

Teme