Web Analytics
EP usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova sa srpskim pasošima - BetaRS

EP usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova sa srpskim pasošima

Politika | 23.04.2024 | access_time 14:10
EP usvojio odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova sa srpskim pasošima
Foto: Pixabay

Evropski parlament usvojio je danas na plenarnoj sednici u Strazburu odluku o viznoj liberalizaciji za građane Kosova sa srpskim pasošima.

Za izveštaj koji je sačinio Matjaž Nemec, izvestilac za ukidanje viza za građane Kosova sa pasošima Kooridnacione uprave Srbije, glasalo je 406 poslanika, protiv je bilo 97, a uzdržanih 94.

Sledeći i poslednji korak je potvrda Saveta ministara EU.

"Ovo je odluka da se omogući bolji život Srbima, jer 18.000 ljudi ima posebne pasoše i oni su poslednja grupa građana na Zapadnom Balkanu koji nemaju viznu liberalizaciju i nema opravdanja za tako nešto", rekao je Nemec uoči današnjeg glasanja.

Nemecov izveštaj je 9. aprila usvojio Odbor EP za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove, a on je tada izjavio da je ta odluka važna da bi se sprečila diskriminacija građana kojima preti da budu tretirani drugačije od ostalih stanovnika Zapadnog Balkana.

"Ova tehnička odluka nije pokušaj rešavanja spora Srbije i Kosova, već pragmatično rešenje da se obezbedi jednak tretman", rekao je slovenački poslanik.

Srbi sa Kosova sa pasošima Koordinacione uprave ostali su jedini u regionu kojima treba viza za putovanje u EU nakon što je 1. januara na snagu stupila liberalizacija viza za Kosovo.

Evropska komisija je u novembru 2023. predložila izmene uredbe iz 2018. kako bi bezvizni režim važio i za njih.

Komisija je tada ocenila da su stupanjem na snagu bezviznog režima za vlasnike pasoša Kosova prestali da postoje razlozi za isključenje imaoca pasoša Koordinacione uprave iz bezviznog režima.

Nemec je u izveštaju istakao da je vizna politika EU nesumnjivo jedan od evropskih najuticajnijih "mekih" spoljnopolitičkih alata i da predlog Komisije za ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima, uprkos kompleksnosti pitanja, zaslužuje pristup "gde politiku na trenutak treba ostaviti po strani".

U dokumentu se navodi i da nedostatak napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i činjenica da Srbija i Kosovo još međusobno ne priznaju dokumenta ni na koji način nisu doprineli da se izbegne da pitanje pasoša kosovskih Srba postane problem.

"Dok se ne reši konačni status Kosova ili ne ostvari značajan napredak u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, izvestilac smatra da ovaj predlog ne treba da pokuša niti može da reši spor između Srbije i Kosova, niti to treba očekivati", navodi se u dokumentu.

Evroparlamentarci danas treba da glasaju i o uspostavljanju Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se za Zapadni Balkan u periodu od 2024. do 2027. izdvoja šest milijardi evra - dve milijarde evra u grantovima i četiri milijarde evra u povlašćenim kreditima kao podrška u procesu pristupanja EU, objavljeno je na sajtu EP.

Poslednja plenarna sednica EP pre evropskih izbora u junu, počela je juče i traje do 25. aprila.

Teme