Web Analytics
Đurić nazvao 'neukusnom predstavom' postupak Vjose Osmani na sednici SB UN - BetaRS

Đurić nazvao 'neukusnom predstavom' postupak Vjose Osmani na sednici SB UN

Politika | 23.04.2024 | access_time 18:40
Đurić nazvao 'neukusnom predstavom' postupak Vjose Osmani na sednici SB UN
Foto: Beta/Miloš MIškov
Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je danas kao "neukusnu predstavu" ono što je uradila predsednica Kosova Vjosa Osmani-Sadriu, kada je na sednicu Saveta bezbednosti UN dovela žene koje su svedočile o zločinima srpske vojske i policije 1990-ih.

"Jučerašnja neukusna predstava gospođe Vjose Osmani-Sadriu na Savetu bezbednosti UN još jedan je jasan znak da ona i njen šef Aljbin Kurti (koji nije bio prisutan jer je bio zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti učestovanjem u kampanji za izbore u susednoj Severnoj Makedoniji) ne mare za rešavanje bilo kog problema, već samo za pobedu u raspravi,čak iako to uključuje sitničavu manipulaciju sa žrtvama rata od pre četvrt veka", napisao je danas Đurić na mreži X, dodajući da "čak ni u tome nisu uspeli".

Na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija razmatran je redovni šestomesečni izveštaj o radu Unmika na Kosovu. Srbiju je zastupao predsednik Aleksandar Vučić, a Kosovo predsednica Vjosa Osmani-Sadriu.Vučić je predsedavajućoj sednice izrazio protest zbog toga što je Osmani dovela žene koje su svedočile o zločinima srpske vojske i rekao da je Srbija trebalo da bude obaveštena o tome.

Predsedavajuća sednice, predstavnica Malte, rekla je da ona nema ništa sa tim, već da su za to odgovorni ljudi iz protokola UN koji daju akreditacije. Osmani-Sadriu je na opasku ruskog ambasadora da one nemaju pravo da budu tu rekla da se radi o članicama njenog kabineta i njenim savetnicama.

Đurić je u svojoj današnjoj poruci dodao da je Osmani "bezočno lagala Savetu bezbednostsi Un i svetu pošto ni jedna od njenih gošći nije na spisku njenih savetnica.

Teme