Web Analytics
Vučić za RTS iz Njujorka: Pritisak velikih na zemlje koje će biti protiv rezolucije o Srebrenici - BetaRS

Vučić za RTS iz Njujorka: Pritisak velikih na zemlje koje će biti protiv rezolucije o Srebrenici

Politika | 23.04.2024 | access_time 20:45
Vučić za RTS iz Njujorka: Pritisak velikih na zemlje koje će biti protiv rezolucije o Srebrenici
prt.scr rts.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Njujorku da velike zemlje pritiskaju one koje su donele odluku da glasaju protiv nacrta rezolucije UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici.

Vučić je za Radio-Televiziju Srbije (RTS) rekao da bi bio "herojski politički uspeh ako bi bilo više glasova protiv i uzdržanih kada je reč o ovoj rezoluciji", o kojoj će 2. maja biti obavljeno glasanje u Generalnoj skupštini UN.


"Važno je da imamo više uzdržanih glasova i protiv, nego za, to bi bio herojski politički uspeh", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije u vezi rezolucije je "izuzetno teška" i kada se pojedine zemlje uvere u ispravnost stava Srbije, onda "veliki počnu da prete i pritiskaju", posle čega te zemlje odluče da budu uzdržane.

Vučić je rekao da u UN pravo glasa ima 84 afričkih zemalja i zemalja latinoameričke i karipske grupe, a u Njujorku se sastao sa više od polovine predstavnika tih zemalja.

"To su za nas izuzetno važni kontinenti i nacije, uvek su prijateljski prema nama, oni osećaju zabrinutost Srbije i zato pokazuju rezervisanost prema svemu", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da su rezoluciju o genocidu u Ruandi kosponzorisale 74 zemlje, a da rezoluciju o Srebrenici kosponzoriše 18 ili 19 zemalja, a među njima su SAD, Nemačka, Velika Britanija, Italija i Francuska.


Vučić u Njujorku: U srpskoj misiji u UN, sve pršti od energije u borbi protiv rezolucije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u sedištu UN nastavlja diplomatska borba o nacrtu rezolucije Dana sećanje na genocid u Srebrenici, dodajući da ona neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama, ali da u srpskoj misiji u UN "sve pršti od energije" u borbi protiv te rezolucije.

Vučić je za televiziju Pink rekao da je danas imao dva velika sastanka sa predstavnicima Afričke i Latino-američke grupe kojima je preneo stav Srbije o nacrtu rezolucije uoči glasanja Generalne skupštine UN o tom tekstu, koje je predviđeno 2. maja.

"Pokušali smo da objasnimo našu poziciju. U našoj Misiji ovde sve pršti od energije. Oni koji podnose rezoluciju, najveće sile sveta, i koji vrše pritisak, imaće ozbiljnog protivnika u maloj zemlji, kakva je Srbija",  rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, rezolucija neće doprineti učvršćivanju mira, već dodatnim podelama.

"Naša je obaveza da branimo integritet srpskog naroda. Pitanje Kosova je za zapadnu hemisferu rešeno još 2008. Evo 16 godina kasnije mi se i dalje nešto borimo. I oko Srebrenice je odluka doneta mnogo ranije. Ne znam kako i u Srbiji neki ne razumeju da bijemo tuđe izgubljene bitke", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije, koji ove nastavlja razgovore u sedištu UN uoči glasanja 2. maja, dodao je da će ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ostati u Njujorku do tog datuma.

"Ostaće ovde Marko Đurić do 2. (maja), a videću da li ću ja da se vraćam u Njujork. Mi smo zahvalni svima koji nam pomažu, ali najviše nam pomaže ugled Srbije... Skeptik sam, jer su pritisci sve veći", rekao je Vučić.



Vučić u UN razgovarao sa latino-američkom grupom o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je predstavnicima Latino-američke i karipske grupe u UN govorio o opasnostima i posledicama usvajanja nacrta rezolucije UN o Danu sećanja na genocid u Srebrenici.

"Ukazao sam na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN", napisao je Vučić na Instagramu.

Dodao je da je, umesto novih podela i nestabilnosti, svima potreban konstruktivan dijalog, međusobno poštovanje, poverenje i razumevanje, kako bi radili zajedno na stabilnosti, ekonomskom razvoju i boljem životu svih naroda.

"Naglasio sam da Srbija ostaje posvećena Povelji UN, donetim rezolucijama i međunarodnom javnom pravu, za koje verujemo da su osnovni principi bolje sutrašnjice, kao i da je za povratak mira u svetu potrebno vratiti veću ulogu UN", dodao je Vučić.

Predsednik Srbije nastavlja razgovore u sedištu UN uoči glasanja Generalne skupštine UN o rezoluciji o Danu sećanja na genocid u Srebrenici, koje bi trebalo da bude obavljeno 2. maja.

Teme