Web Analytics
Beogradski energetski forum 13. i 14. maja, uz 400 učesnika iz 26 zemalja - BetaRS

Beogradski energetski forum 13. i 14. maja, uz 400 učesnika iz 26 zemalja

Tranzicija | Izvor: Beta | 24.04.2024 | access_time 14:25
Beogradski energetski forum 13. i 14. maja, uz 400 učesnika iz 26 zemalja
Beogradski energetski forum, najveća regionalna konferencija o energetici, održače se 13. i 14. maja, uz učešće oko 400 predstavnika iz 150 kompanija, organizacija i institucija koji dolaze iz 26 zemalja, objavio je danas organizator, portal Balkan Green Energy News.

Kako je navedeno, više od 50 govornika, energetskih stručnjaka, predstaviće najaktuelnije energetske teme Srbije i regiona.

Na konferenciji je najavljeno učešće ministara energetike Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, direktora Sekretarijata Energetske zajednice, Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) i Transjadranskog gasovoda (TAP), kao i direktora srpske berze električne energije SEEPEX, slovenačke BSP Energy Exchange i mađarske HUPX koje su se nedavno zvanično ujedinile u regionalnu berzu Adex Group.

Na skupu se očekuju i direktori Elektroprivrede Srbije, Elektroprivrede Crne Gore, Elektroprivrede Severne Makedonije i potpredsednik francuske elektroprivrede EDF koja je nedavno potpisala memorandum o saradnji sa Vladama Crne Gore i Srbije.

Najavljeni su i najveći investitori u obnovljive izvore energetike koji u regionu razvijaju više od 20 GW kapaciteta iz vetra i sunca, poput kompanija CWP Global, WV-International, Akuo Energy, Masdar, Faria renewables, Janom Investments.

Tu će biti i kompanije koje pregovaraju sa vladama regiona za uspostavljanje strateških partnerstava - UGT Renewables u konzorcijumu sa Hyundai Engineering, francuska elektroprivreda EDF i Akuo Energy.

Očekuju se i direktori vodećih industrija u Srbiji koje su pogođene uvođenjem prekograničnog mehanizma naplate emisija CO2 (CBAM) – Lafarge Holcim, Metalfer Group, Elixir Group i Messer Tehnogas, ako i tehnoloških i softverskih kompanija u sektoru energetike - Hitachi Energy, Rimac Energy, Huawei, Ngen, UNICORN i Solax Power.

Na konferenciji će se razgovarati o trenutno najvažnijim i najaktuelnijim temema u sektoru energetike poput strategije zemalja regiona za ubrzanje energetske tranzicije, obimu investicija i finansiranja i tehnologijama koje su potrebne regionu kako bi ostvario klimatsku neutralnost na vreme.

Diskutovaće se i o ubrzanju mape puta za dekarbonizaciju elektroprivreda regiona, mogućim rešenjima za prevazilaženje izazova prenosnih mreža i veću integraciju obnovljivih izvora energije uz obezbeđivanje stabilnosti elektroenergetskih sistema.

Na konferenciji će biti reči i o regulativi u oblasti energetskih skladišta i baterija, novom načinu trgovanja električnom energijom, kao i razvoju projekata obnovljivih izvora energije u regionu i modelima ugovaranja otkupu zelenih kilovata.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije