Web Analytics
Ministar o razvoju informaciono-komunikacionog sektora i 'Skoku u budućnost - Srbija 2027' - BetaRS

Ministar o razvoju informaciono-komunikacionog sektora i 'Skoku u budućnost - Srbija 2027'

Politika | 24.04.2024 | access_time 17:25
Ministar o razvoju informaciono-komunikacionog sektora i 'Skoku u budućnost - Srbija 2027'
Foto: MIT SRBIJE/Marina Jancevic
Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović je danas u Državnom data centru u Kragujevcu šefu Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelu Žofreou predstavio rezultate Vlade Srbije u razvoju informaciono-komunikaciog sektora i planove za ulaganja u najsavremeniju digitalnu, telekomunikacionu i inovativnu infrastrukturu kao deo programa "Skok u budućnost - Srbija 2027".

Na sastanku su bili gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, ambasador Italije Luka Gori, ambasador Slovačke Mihal Pavuk, v.d direktora Kancelarije za IT i eUpravu Milan Latinović i direktor Data Cloud Technology-ja Danilo Savić.

"Inovacioni distrikt u Kragujevcu, čija izgradnja je planirana programom 'Skok u budućnost – Srbija 2027', predstavljaće jedinstven kompleks informacionih, inovativnih, kreativnih i digitalnih industrija u Srbiji i u regionu, na 4,5 hektara. Ideja je da postane epicentar okupljanja mladih, pametnih, talentovanih i sposobnih ljudi koji će u svom gradu imati uslove za život i rad kakvi ne postoje nigde u Evropi" - rekao je Jovanović, saopštio je njegov kabinet.

U prvoj fazi se gradi objekat od 4.700 kvadratnih metara i skoro 10.000 kvadratnih metara garaža, a u konačnoj fazi biće izgrađeno skoro 62.000 kvadratnih metara prostora za rad i još 23.000 kvadratnih metara garaža.

"Distrikt je zamišljen kao kreativno-inovativni, digitalni centar s posebnim sadržajima, gde će članovi IT zajednice moći da se druže i rade, a razlikovaće se po tome što će biti otvoren za građane i posetioce i po tome je jedinstven u Jugoistočnoj Evropi" - rekao je Jovanović.

Rekao je da se u okviru programa "Skok u budućnost - Srbija 2027" radi na daljoj modernizaciji i digitalizaciji kroz proširenje Državnog data centra u Kragujevcu izgradnjom "Bloka 2" kapaciteta 16 megavata.

"Evropska unija je veoma fokusirana na digitalnu tranziciju, to je revolucija koja se dešava širom sveta, u Evropi i u Srbiji, a mi želimo da budemo uz Srbiju u sprovođenju te revolucije u narednim godinama", rekao je ambasador Žofre.

Istakao je da je Srbija već deo programa "Digitalna Evropa" i da je u inicijativi za računare visokih performansi, a sada postoji Plan rasta koji je tu da poveća integraciju Zapadnog Balkana u Jedinstveno tržište EU.

"Jačanje kapaciteta i digitalizacija će biti veliki prioritet ovog Plana rasta", rekao je Žofre.

Teme