Web Analytics
Predsednik Irana pohvalio projekat na Šri Lanki, rekao da Zapad nema monopol na znanje - BetaRS

Predsednik Irana pohvalio projekat na Šri Lanki, rekao da Zapad nema monopol na znanje

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 24.04.2024 | access_time 17:45
Predsednik Irana pohvalio projekat na Šri Lanki, rekao da Zapad nema monopol na znanje
Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je danas na otvaranju velikog hidroenergetskog i objekta za navodnjavanje u Šri Lanki koje je pomogao Iran, dokazao da "Zapad nema monopol na znanje i tehnologiju".

Projekat Uma Oja koji se nalazi u okrugu Badula u centralnom delu te ostrvske zemlje izgrađen je u potpunosti uz tehničku pomoć Irana.

Procenjen na 514 miliona dolara, pokrenula ga je 2010. godine iranska inženjerska grupa FARAB, a Iran je prvobitno obezbedio 50 miliona dolara. Međutim 2013. godine finansiranje je zaustavljeno zbog međunarodnih sankcija Iranu. Vlada Šri Lanke je tada odlučila da projekat završi sopstvenim sredstvima, ali koristeći istog iranskog izvođača.

Projekat će davati 290 gigavata električne energije godišnje u elektro-mrežu Šri Lanke i navodnjavati 4.500 hektara novog i 1.500 hektara postojećeg poljoprivrednog zemljišta.

"Zapadne zemlje su pokušale da ubede sve ostale da su znanje i tehnologija ekskluzivni" - rekao je Raisi, pred predsednikom Šri Lanke Ranilom Vikremesingeom i drugim najvišim zvaničnicima na svečanosti.

Dodao je da je ta "ideja" ukorenjena u "kolonijalizmu i aroganciji" Zapada i da je Iran koji ima projekte u 20 zemalja sada u mogućnosti da svoje znanje podeli sa drugima.

Raisi i Vickremesinge će danas prisustvovati potpisivanju pet memoranduma o razumevanju i saradnji svojih država.

Lider Irana je u Šri Lanku stigao iz Pakistana, gde su se dogovorili da ojačaju ekonomsku i bezbednosnu saradnju.

Raisi je prvi iranski predsednik koji je posetio Šri Lanku od 2008. godine kada je u posetio bio tadašnji predsednik Irana Mahmud Ahmedinedžad.

Šri Lanka, ostrvska zemlja u Indijskom okeanu jugoistočno od Indije, u aprilu 2022. godine je proglasila bankrot kada je njen spoljni dug narastao na 83 milijarde evra. Vikremesingeova vlada obezbedila je četvorogodišnji paket pomoći MMF-a za spas od njene dosad najgore ekonomske krize.


Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT