Web Analytics
U SAD uskoro zakon kojim se dozvoljava da nastavnici budu naoružani u školama - BetaRS

U SAD uskoro zakon kojim se dozvoljava da nastavnici budu naoružani u školama

Svet | Izvor: TENESI), 24. aprila 2024. (Beta-AP | 24.04.2024 | access_time 18:40
U SAD uskoro zakon kojim se dozvoljava da nastavnici budu naoružani u školama
"Krv je na vašim rukama!" - dovikivali su demonstranti poslanicima republikanske većine sa galerije Kongresa u Tenesiju, pošto je izglasan zakon koji će omogućiti nekim nastavnicima i školskom osoblju da nose skrivene pištolje u državnim školama, a roditeljima i ostalim nastavnicima zabraniti da znaju ko je naoružan.

Ako republikanski guverner te države Bil Li potpiše pomenuti zakon, što se očekuje, to bi bilo najveće proširenje pristupa oružju u Tenesiju od prošlogodišnje smrtonosnog oružanog napada u osnovnoj školi u Nešvilu.

Publika koja se protivi zakonu, napala je i blokirala republikanske zakonodavce posle glasanja, što je navelo predsednika Predstavničkog doma Kamerona Sekstona da naredi da budu silom udaljeni iz zgrade.

Zakon bi zabranio otkrivanje podataka o tome koji zaposleni nose oružje, što bi znali samo direktori škola i policija, a ne i roditelji učenika, pa čak ni drugi nastavnici. Direktor, školski okrug i agencija za sprovođenje zakona morali bi da se slože da dozvole delu nastavnika da nosi oružje.

Zakon "stvara faktor odvraćanja" potencijalnih napadača na škole - rekao je sponzor zakona, poslanik Rajan Vilijams i podsetio da je oružanih napada bilo širom Tenesija.

Republikanci su odbacili niz amandmana opozicionih demokrata, uključujući davanje saglasnosti roditelja, kao i da školski okrug preuzme građansku odgovornost za bilo kakvu povredu, štetu ili smrt zbog osoblja koje nosi oružje.

"Moje republikanske kolege nastavljaju da našu državu drže kao taoca, drže našu državu na nišanu u ime svojih donatora u industriji oružja", rekao je poslanik Demokrata Džastin Džons i dodao da je "to suludo".

U haosu posle glasanja u sali, demokratski i republikanski poslanici su se uzajamno optuživali za kršenje kućnog reda Parlamenta.

Nejasno je da li bi neki školski okrug uopšte koristio taj zakon. Portparol javnih škola oblasti Nešvila, Šon Brajsted, rekao je da Okrug smatra da je "najbolje i najbezbednije da samo aktivna policija nosi oružje u blizini škola".

Oko polovine američkih država u nekom obliku dozvoljava nastavnicima ili drugim zaposlenima koji već imaju dozvole za skriveno nošenje oružja, da ga nose i u školama. Guverner Ajove je prošle nedelje potpisao zakon o uvođenju profesionalne dozvole za obučene školske službenike da bi oružje nosili u školama i bili izuzeti od krivične ili građanske odgovornosti za "upotrebu razumne sile".

U Tenesiju napadač je neselektivno otvorio vatru u martu 2023. u hrišćanskoj školi u Nešvilu i ubio troje dece i troje odraslih, pre nego što ga je ubila policija.

Uprkos naknadnim koordinisanim kampanjama za značajne mere kontrole oružja, zakonodavci su ih uglavnom odbijali. Odbacili su predloge demokrata o kontroli oružja, čak i pošto su roditelji učenika napadnute škole delili izveštaje o trajnim posledicama tog napada.

Po zakonu koji je izglasan u utorak, nastavnik koji želi da nosi pištolj, moraće da ima dozvolu za nošenje oružja i pismeno ovlašćenje direktora škole i lokalne policije da ga nosi i u školi. Takođe bi trebalo da prođe proveru prošlosti i 40 sati obuke za nošenje i korišćenje pištolja. Ne bi mogao da oružje nosi na školskim priredbama, na stadionima, u fiskulturnim salama ili na drugim sličnim mestima.

Republikanci iz Tenesija redovno su "labavili" odredbe zakona o oružju. Prvobitni zakon dozvoljavao je stanovnicima starijim od 21 godine da nose pištolje u javnosti bez dozvole, ali je državni tužilac izdejstvovao da to mogu već i 18-godišnjaci.

Ubrzo posle napada na školu prošle godine, republikanci iz Tenesija doneli su zakon kojim se pojačava zaštita trgovaca oružjem i municijom. Privatnim školama bez predškolske nastave već je bilo dozvoljeno da odluče da li će dozvoliti svom osoblju da donese oružje na posao, a poslanici i guverner su ove godine potpisali da će to moći i privatne škole koje imaju i vrtiće.

Ipak, ima napretka s ograničenjem oružja, mada sitnog. Tako na potpis guvernera čeka propis o privremenom lišavanju prava na oružje onih koji su optuženi za krivična dela, ako su proglašeni nesposobnim za suđenje zbog intelektualne nesposobnosti ili mentalne bolesti.

Drugi zakon koji Senat treba da odobri, ukinuo bi pravo na oružje onim maloletnicima koji su do svoje 25. godine izvršili neka teška krivična dela - od teškog napada, do pretnji masovnim nasiljem.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena