Web Analytics
U funkciji postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani 'Nikola Tesla' A - BetaRS

U funkciji postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani 'Nikola Tesla' A

Životna sredina | Izvor: Beta | 25.04.2024 | access_time 12:10
U funkciji postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani 'Nikola Tesla' A
Foto: MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic

U Obrenovcu je danas izvršena primopredaja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani "Nikola Tesla" (TENT) A, najvećeg ekološkog projekta realizovanog u termoelektranama u Evropi u ovom momentu, koje je izgrađeno sinergijom srpskih i japanskih stručnjaka i primenom savremenih tehnologija, objavilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

"Energetski sistem Srbije od danas može da se pohvali termoelektranom koja po ekološkim standardima može da se meri sa modernim termoelektranama bilo gde u Evropi. Kad kažemo da će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak trideset puta, i da će emisije praškastih materija biti takođe bitno redukovane, to zapravo znači da će građani Obrenovca, okolnih mesta i Beograda imati značajno kvalitetniji vazduh", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Ona je ukazala da je u izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova uloženo oko 215 miliona evra, objavilo je ministarsvo.

"Ovo postrojenje nema samo ekološki već i energetski značaj. Zajedno sa termoelektranom 'Nikola Tesla' B, na kojoj će postrojenje za odsumporavanje biti završeno naredne godine, ove dve termoelektrane proizvode oko polovinu električne energije u Srbiji i ključne su za stabilno snabdevanje građana i privrede. I ova postrojenja će biti prihvatljiva sa ekološkog aspekta i aspekta očuvanja životne sredine", rekla je ministarka.

Dodala je da je smanjenjem emisije štetnih gasova produžen radni vek termoelektrane i obezbeđena sigurna proizvodnja.

"Ta energija biće nam preko potrebna dok ulažemo u vetroparkove, solarne elektrane i nove hidroelektrane, od kojih se neke već grade, a druge su deo naših budućih planova", kazala je Đedović Handanović.

Istakla je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A jedan od najvećih ekoloških projekata u nekoj termoelektrani u Evropi, a treći u svetu, poručivši "lažnim ekolozima u Narodnoj skupštini da je država posvećena zaštiti životne sredine, a da su sistemi za odsumporavanje dimnih gasova već izgrađeni u termoelektrani Kostolac".

Prema njenim rečima, projekat odsumporavanja na TENT A predstavlja važan deo bilateralne saradnje sa Japanom, za koju postoji uverenje da u budućnosti može da bude proširena novim inicijativama.

"Već vodimo razgovore i sa Vladom Japana i JICA koje su zainteresovane za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica. Ono što je TENT A za Srbiju danas, u smislu stabilnosti snabdevanja, to će u decenijama ispred nas biti RHE Bistrica, i zato za taj novi projekat tražimo pouzdane partnere iz sveta koji mogu da obezbede tehnologiju, povoljno finansiranje, efikasnost, kao i najviše ekološke standarde", poručila je Đedović Handanović.

Svečanosti su prisustvali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosake, predstavnici rukovodstva i članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) i delegacije iz Japana.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović rekla je da je značaj projekta za Beograđane veliki, posebno imajući u vidu da su termoelektrane u Obrenovcu, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, jedan od najvećih izvora emisija zagađujućih materija.

"Zahvaljujući ovoj investiciji, iz elektrane će se mnogostruko smanjiti godišnje emisije sumpor-dioksida, a praškaste materije svešće se na evropske standarde. Takođe, sumpor-dioksid će se prerađivati u gips, u skladu sa principom cirkularne ekonomije", kazala je ona i navela da će realizacija ovog projekta značiti čistiji vazduh u Beogradu.

Parlamentarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana Jasuši Hosaka naveo je da je postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A prvi projekat u Srbiji koji se realizuje uz zajam iz japanskih jena.

"Mnogo se radujem što danas kao predstavnik Vlade Japana prisustvujem svečanoj ceremoniji završetka radova na ovom projektu u kome su upotrebljeni naše znanje i tehnologija za zaštitu životne sredine koje smo stekli iskustvom za rešavanje zagađenja u našoj zemlji", kazao je on.

Hosaka je dodao da je ovaj projekat važan za unapređenje zelene tranzicije u Srbiji i naglasio da će  Japan nastaviti da podržava Srbiju na njenom putu ka dekarbonizaciji.

On je istakao i želju će ovaj projekat postati simbol prijateljstva Srbije i Japana kao što je to bio slučaj sa žutim autobusima koji su prošle godine završili svoj dvadesetogodišnji rad.

V.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković rekao je da je u postrojenje ugrađena najsavremenija oprema renomiranih proizvođača.

"U pitanju je tehnologija odsumporavanja dimnih gasova vlažnim postupkom u kojem se koristi kreč. Nusproizvod ovog postupka je gips, koji se radom apsorbera već proizvodi i koji je euro kvaliteta. Očekivana godišnja proizvodnja gipsa je oko 250.000 tona. Isto postrojenje gradi se i na TENT B", rekao je on.

Živković je kazao da će se završetkom tog projekta krajem naredne godine definitivno staviti tačka na pitanje emisija štetnih gasova na EPS-ovim velikim blokovima TENT i termoelektrane Kostolca, koji proizvode oko 90 odsto električne energije iz termoelektrana.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina