Web Analytics
Novi propalestinski protest studenata pariskog univerziteta, blokirana zgrada kampusa - BetaRS

Novi propalestinski protest studenata pariskog univerziteta, blokirana zgrada kampusa

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.04.2024 | access_time 17:25
Novi propalestinski protest studenata pariskog univerziteta, blokirana zgrada kampusa
Studenti u Parizu, inspirisani studentskim skupovima solidarnosti sa Palestincima u SAD, blokirali su danas pristup zgradi kampusa na prestižnom francuskom univerzitetu, zbog čega je cela nastava prebačena u onlajn format.

Propalestinski protest na Pariskom institutu za političke studije, poznatom kao Sajens Po, organizovan je dva dana pošto je francuska policija rasturila demonstracije u amfiteatru tog univerziteta ispred jednog od njegovih pariskih kampusa.

Danas su desetine demonstranata zauzele centralnu zgradu kampusa, dok su desetine drugih blokirale ulaz u nju kontejnerima, drvenim blokovima i biciklom.

Demonstranti okupljeni na prozorima zgrade uzvikivali su slogane i kačili plakate sa natpisima "Svi smo mi Palestinci", prkoseći rukovodstvu univerziteta koje optužuju da je pozvalo policiju dva dana ranije.

U sredu uveče je više od 100 propalestinskih demonstranata zauzelo amfiteatar ispred jednog od univerzitetskih kampusa u Parizu. Posle razgovora sa upravom, većina demonstranata je pristala da se raziđe, a malu grupu studenata koja je ostala policija je uklonila tokom noći.

Uprava univerziteta je danas zatvorila sve zgrade te ustanove i prebacila nastavu u onlajn format, saopštivši da "najoštrije osuđuje studentske poteze koji sprečavaju normalno funkcionisanje institucije i kažnjavaju studente, nastavnike i zaposlene".

U saopštenju se navodi i da je oko 60 demonstranata u zgradi i da se uprava sastaje sa studentskom delegacijom "u pokušaju da kroz dijalog nađe izlaz iz nastale situacije".

Univerzitet Sajens Po je osnovan 1871. godine i dugo je bio ustanova na kojoj su se obrazovali francuski lideri, političari i vodeće ličnosti industrije. Studenti tog univerziteta bili su i predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Gabrijel Atal.

U SAD propalestinski studenti već 10 dana protestuju na Univerzitetu Kolumbija zbog izraelske ofanzive u Pojasu Gaze, a protesti su se proširili na brojne kampuse od Kalifornije do Konektikata. Stotine studenata i pojedini profesori uhapšeni su širom SAD, ponekad posle sukoba sa policijom.

Njujorški Univerzitet Kolumbija pregovara sa demonstrantima koji su uspeli da se odupru policiji, dok su drugi fakulteti odmah pozvali policiju da uguši demonstracije. Predstavnici Univerziteta Kolumbija rekli su da će tražiti druge opcije ako pregovori sa demonstrantima propadnu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena