Web Analytics
Bajdenova administracija na neodređeno vreme odložila zabranu cigarete sa ukusom mentola - BetaRS

Bajdenova administracija na neodređeno vreme odložila zabranu cigarete sa ukusom mentola

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.04.2024 | access_time 22:25
Bajdenova administracija na neodređeno vreme odložila zabranu cigarete sa ukusom mentola
Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je po drugi put u poslednjih nekoliko meseci odložila plan za zabranu cigareta sa ukusom mentola što će sigurno razgneviti zagovornike zabrane pušenja, ali bi moglo da spreči ljutnju crnačkih glasača uoči novembarskih izbora.

U saopštenju od petka, Bajdenov najviši zdravstveni zvaničnik nije dao rok za izdavanje tog propisa, rekavši samo da će administraciji trebati više vremena da razmotri povratne informacije, uključujući i od grupa za građanska prava.

"Jasno je da ima još razgovora i da će za to biti potrebno znatno više vremena" - rekao je sekretar za zdravstvo i ljudske usluge Ksavijer Besera u saopštenju.

Bela kuća je poslednjih meseci održala desetine sastanaka s grupama koje se protive zabrani, uključujući organizatore građanskih prava, službe za sprovođenje zakona i vlasnike malih preduzeća. Većina grupa ima finansijske veze sa duvanskim kompanijama.

Današnja najava je još jedan korak za zvaničnike Uprave za hranu i lekove (FDA) koji su pripremili zabranu i predvideli da će ona  tokom 40 godina važenja sprečiti stotine hiljada smrtnih slučajeva povezanih s pušenjem. Agencija je radila na zabrani mentola u više administracija više od jedne decenije, a da nikada nije dovršila izradu propisa.

Prethodni napori FDA na mentolu bili su poremećeni odbijanjem duvanske industrije ili konkurentnim političkim prioritetima. Pošto se i Bajden i bivši predsednik Donald Tramp bore za podršku crnačkih glasača, potencijalni uticaj zabrane pomno su ispitali republikanci i demokrate koji su krenuli na jesenje izbore.

Protivnici pušenja guraju FDA da eliminiše tu aromu otkako je agencija 2009. godine dobila ovlašćenje da reguliše određene sastojke duvana. Mentol je jedina aroma cigareta koja nije zabranjena po tom zakonu, o čemu su pregovarali saveznici duvanske industrije u Kongresu. Ali zakon je naložio FDA da nastavi proučavanje ovog pitanja.

Više od 11% odraslih u SAD puši, a stopa je otprilike jednaka između belaca i crnaca. Ali oko 80% crnih pušača puši mentol, za koji FDA kaže da maskira pušenje što olakšava početak odvikavanja i oteže prestanak. Većina tinejdžera koji puše cigarete takođe puši mentol.

FDA je objavila nacrt predložene zabrane 2022. Zvaničnici pod Bajdenom su prvobitno ciljali da prošlog avgusta finaliziraju propis. Krajem prošle godine zvaničnici Bele kuće rekli su da će im biti potrebno do marta da razmotre tu meru. Kada je taj rok protekao prošlog meseca, nekoliko grupa protiv pušenja podnelo je tužbu da bi iznudili da se to napokon obavi.

Lideri borbe za građanska prava upozorili su da bi zabrana mentola stvorila ilegalno tržište cigareta i dovela do novih sukoba s policijom u zajednicama crnaca.

FDA i zdravstveni zastupnici dugo su odbacivali takve zabrinutosti, napominjući da bi se primena propisa odnosila samo na kompanije koje proizvode ili prodaju cigarete, a ne na pojedince koji ih kupuju i puše.

Pristalice plana pokušale su da uvere Belu kuću da uklanjanje mentola neće naštetiti Bajdenovoj podršci među crnim glasačima.

"Ovde nema političkog razgovora osim izmišljenih argumenata duvanskih lobista i onih koje su oni platili" - rekao je Derik Džonson, predsednik Nacionalne organizacije za napredak obojenog stanovništva (NAACP). "U interesu afroameričke zajednice je da se osigura da njihovo zdravlje bude prioritet broj 1" - rekao je on.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Automoto

Hronika