Web Analytics
Orbanov izazivač predvodi protest zbog skandala seksualnog zlostavljanja dece u Mađarskoj - BetaRS

Orbanov izazivač predvodi protest zbog skandala seksualnog zlostavljanja dece u Mađarskoj

Svet | Izvor: Beta-AP | 26.04.2024 | access_time 23:00
Orbanov izazivač predvodi protest zbog skandala seksualnog zlostavljanja dece u Mađarskoj
Ambiciozni izazivač premijera Mađarske Viktora Orbana obnovio je u petak poziv na promenu vlasti predvodeći protest hiljada ljudi koji su zahtevali snažniji sistem zaštite dece i ostavku Orbanove vlade.

Demonstranti su se okupili ispred Ministarstva unutrašnjih poslova u Budimpešti i pozvali njegovog šefa Šandora Pintera da podnese ostavku zbog, kako oni vide, neuspeha da spreči seksualno zlostavljanje dece u državnim institucijama koje je poslednjih meseci dovelo do političkih preokreta u Mađarskoj.

Peter Mađar, 43-godišnji advokat koji se pojavio kao novi glas opozicije desničarskoj vladi, oborio se na Orbana koji se predstavlja kao branilac porodice i tradicionalnih vrednosti i pozvao na istinske reforme koje bi deci donele  blagostanje.

"Imamo vladu koja tvrdi da je prijatelj porodice. To je vlada koja se pretvara da je hrišćanka. Vlada koja laže o tome da je naklonjena deci. Vlada koja laže da je za mir -  rekao je Mađar na skupu. "Istina je suprotno: Lažu ujutru, lažu noću, lažu svuda gde mogu!" - rekao je on.

Ton je najnoviji u nizu velikih antivladinih protesta koje je Mađar mobilisao poslednjih nedelja dok kao politički novajlija vodi kampanju za izbore za Evropski parlament u junu sa svojom novom strankom "Poštovanje i sloboda" (TISZA). Pozvao je Orbana i njegovu vladu da se povuku i obećao da će predstavljati treću opciju za Mađare razočarane kako sa 14 godina Orbanove vladavine, tako i rascepkanim i neefikasnim opozicionim strankama Mađarske.

Nekadašnji insajder u Orbanovoj partiji Fides i bivši suprug bivše ministarke pravde i Orbanove saveznice Judit Varge, Mađar je postao popularan kada je javno optužio Vladu za korupciju i "kronizam" posle skandala seksualnog zlostavljanja dece koji je doveo do ostavki u februara predsednice Republike Katalin Novak  i ministra pravosuđa.

Skandal je izbio kada je otkriveno da je sada bivša predsednica Novak dala pomilovanje osuđenilu za pokušaj prikrivanja seksualnog zlostavljanja dece u seoskom omladinskom domu. Slučaj je pogodio "srce" Orbanovog imidža kao hrišćanskog konzervativca koji štiti porodice i decu od onoga što on naziva "LGBTQ propagandom".

Mađar je u petak rekao da je mađarska politika zaštite dece, koja je kritikovana zbog mešanja homoseksualizma sa pedofilijom i kršenja prava seksualnih manjina, dozvolila da zlostavljanja prođu nekažnjeno, i zahteva da se Orban izvini preživelima zlostavljanja u sirotištu.

Vlada je proglasila Mađara za oportunistu koji traži novu karijeru pošto je izgubio nekoliko mesta u državnim kompanijama posle razvoda s bivšom ministarkom pravosuđa. Ali njegova politička poruka je dobila široku privlačnost, a istraživanja javnog mnjenja su pokazala da će njegova nova stranka verovatno na junskim izborima dobiti mesta u Evropskom parlamentu.

Laslo Horvat Etele, jedan od demonstranata u petak, rekao je da vidi Mađara kao sposobnog ne samo da postavi pravi izazov Orbanu, već i da poremeti opozicione stranke koje nisu uspele da ga 14 godina svrgnu s vlasti.

"Da bismo mogli da pobedimo sadašđnju vladu, opozicija treba da se promeni. Sadašnja mađarska opozicija je bila u stanju da obezbedi samo dvotrećinsku većinu za (vladajući) Fides" - rekao je on.

"Mislim da onaj ko uzastopno izgubi toliko puta, treba da napusti teren i da svoje mesto ustupi novim izazivačima koji možda imaju šansu" - rekao je Horvat Etele.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika