Web Analytics
Zbog zlostavljanja i ubistva vuka u Vajomingu, aktivisti pozivaju turiste da ne idu tamo - BetaRS

Zbog zlostavljanja i ubistva vuka u Vajomingu, aktivisti pozivaju turiste da ne idu tamo

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 27.04.2024 | access_time 00:00
Zbog zlostavljanja i ubistva vuka u Vajomingu, aktivisti pozivaju turiste da ne idu tamo
Dok se Nacionalni park Jelouston otvara pred zahuktalu letnju sezonu, borci za odbranu prirode pozivaju na bojkot konzervativne rančerske države Vajomnig u SAD - zbog zakona koji daju široku slobodu za ubijanje sivih vukova uz minimum nadzora.

Nalozi na društvenim mrežama državne agencije za turizam preplavljeni su komentarima u kojima se ljudima poručuje da se klone "kaubojske države" - Vajominga.

Razlog su optužbe da je neki čovek udario vuka ratrakom i ošamutio ga, pa mu je gubicu obmotao lepljivom trakom, odneo ga u lokalni bar da se malo hvališe pred drugima, a onda ga je - ubio.

Internetom kruže fotografije toga čoveka kako pozira s vukom kojem je čeljust oblepljene, a video snimci pokazuju tu životinju kako leži na podu, jedva živu.

Lokalni šerif kaže da se istražuju anonimne prijave ponašanja počinioca, ali svedoci se ustručavaju da daju iskaz, stvarajući problem.

Jedinu kaznu koju bi taj čovek mogao da plati je 250 dolara za ilegalno posedovanje divlje životinje.

Osumnjičeni se ne oglašava i ne odgovara na telefonske pozive, a ni vlasnici bara ne odgovaraju.

Mada kritičari smatraju da vajominški zakoni omogućavaju svakakvu okrutnost prema životinjama, potpredsednik lokalna asocijacije uzgajivača stoke Džim Maganja tvrdi da se radi o izolovanom slučaju koji nema veze s tamošnjim propisima o postupanju s vukovima.

Zakoni koji su na snazi više od deset godina namenjeni su sprečavanju vukova da silaze s planina regiona Jeoluston i zalaze u oblasti u kojima rančeri drže goveda i ovce.

"To je bila zloupotreba. Niko od nas je ne opravdava. To nikada nije smelo da se desi" - rekao je Maganja kome su vukovi inače klali ovce, i dodao: "Ovo je privuklo mnogo medijske pažnje, ali nije primer kako mi upravljamo populacijom vukova kad rešavamo problem stoke i druga pitanja".

Vukovi su zaštićeni savezn im zakonima SAD u ogromnoj većini američkih saveznih država kao ugrožena životinjska vrsta, ali to ne važi na severu Stenovitih planina.

Države Vajoming, Ajdaho i Montana dozvoljavaju da se vukovi love i da se hvataju u zamke jer im se posle gotovo potpunog istrebljenja brojnost oporavlja pošto su, pre skoro 30 godina, vraćeni u svoju prirodnu okolinu u Jeloustonu i centralnom Ajdahu.

Vukovi su bili gotovo istrebljeni u nižim predelima 48 saveznih država trovanjem, zamkama i lovom radi nagrada koje su vlasti davale sve do sredine prošlog veka.

Vajoming danas ima najmanje restriktivne propise za ubijanje vukova. Postoje ograničenja, a u Jeloustonu je njihovo ubijanje zabranjeno, kao i u susednom nacionalnom parku Grand Teton gde su oni glavna turistička atrakcija. Ali izvan ovih oblasti, u 85 odsto države koja se smatra "predatorskom zonom", njihovo ubijanje je slobodno.

Sluačj s vukom koji podigao prašinu navodno se desio "u predatorskoj zoni".

Vuci lutaju stotinama kilometara i često kolju stoku i ovce, a sivi vuci su napadali stoku stotinama puta 2022. godine u deset saveznih država, uključujući Vajoming,  -okazuju podaci do kojih je došao Asošijeted pres.

Međutim, gubici u stoci od vukova, koliko god razorni bili za pojedinačne rančere, ukupno gledano sa aspekta stočarstva su zanemarljivi - na njih otpada tek 0,002 odsto grla u pogođenim saveznim državama.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina