Web Analytics
Dačić: Glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope najverovatnije 17. maja - BetaRS

Dačić: Glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope najverovatnije 17. maja

Politika | 28.04.2024 | access_time 12:30
Dačić: Glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope najverovatnije 17. maja

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izjavio danas da je 16. i 17. maja sednica Komiteta ministara Saveta Evrope o prijemu Kosova u tu organizaciju, da će najverovatnije 17. maja biti glasanje, ali i istakao da nije izvesno šta će se desiti, kao i to da će "Srbija boriti".

Gostujući na TV Prva šef srpske diplomatije je rekao da ipak ne znači da će se odmah preći na glasanje pošto su Francuska i Italija izrazile rezervu a Mađarska je protiv.

"Posvetili smo maksimalnu političku pažnju tom pitanju", naveo je on.

"Guraju (Aljbina) Kurtija da pošalje Ustavnom sudu Kosova Statut Srpske zajednice opština (SZO), i dok Francuzi kažu da je potreban odgovor suda, neki kažu da je dovoljno samo da pošalje zahtev", naveo je Dačić.

On je ocenio da je Kosovo veštački politički "neuspešan projekat", navodeći da je ono 2008. godine jednostrano proglasilo nezavisnost a da 2024. još uvek nije ostvarilo puno priznanje.

Dačić je ocenio da je to "debakl zapadne politike".


Dačić: Rezolucija o Srebrenici pritisak na Srbiju, 30.4 vanredna sednica SB UN o BiH na zahtev Rusije

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Predlog Rezolucije o Srebrenici "nepromišljeni gest" sa ciljem vršenja pritiska na Srbiju, da zemlje kosponzori te rezolucije sigurno neće odustati, kao i da glasanje sigurno neće biti 2. maja već, kako je rekao "videće se kada".

Gostujići na TV Prva, on je rekao da "kreatori rezolucije" nisu očekivali da će Srbija tako snažno da se suprotstavi.

"Očekivali su da ćemo da negiramo zločin, umesto toga išli smo proceduralno, naveli smo da je prekršen član 12 Povelje UN, da nema koncenzusa u BIH i u zemljama regiona", rekao je Dačić.

"Ne samo da nije bilo koncenzusa u svetu, regionu i BiH, nego niko nije ni obavestio Srbiju da se (predlog rezolcije) sprema i to je razlog što je naišao za takav prijem kod nekih članica UN", naveo je on.

U razgovoru sa predsedstavnicima UN autori su videli da nema velikog broja entuzijasta, to se vidi i po manjem broju kosponzora, dok je Malavi čak i povukao kosponzorstvo, kazao je Dačić.

"Čuo sam se telefonom sa 69 ministara spoljnih poslova, i jedan deo je protiv a jedan uzdržan", izjavio je Dačić.

On je dodao da ako žele da stave na glasanje rezultat će biti daleko od onoga što žele, kao i da to nema veze sa pomirenjem već će samo produbiti podele.

Dačić je rekao da je Rusija zahtevala hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o BiH, da je zakazana za 30. april i da će se na njoj onlajn obratiti srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Dačić je podsetio da će sredinom maja biti redovna sednica Saveta bezbednosti o BIH i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučiti ko će tamo tada ići da predstavlja Srbiju.

Rezolucija zavisi od procene autora kada će biti podneta, još uvek nije u proceduri, idu revizije, do sutra je rok na amandmane i tek onda ide dalje, kazao je Dačić.

Uspeh je što smo uspeli da se "o tome porazmisli", zaključio je Dačić.

Teme