Web Analytics
Direktor Beogradskog maratona: Trudimo se da pomeramo granice - BetaRS

Direktor Beogradskog maratona: Trudimo se da pomeramo granice

Atletika | 28.04.2024 | access_time 14:55
Direktor Beogradskog maratona: Trudimo se da pomeramo granice
BETAPHOTO/Marko Metlas

Direktor Beogradskog maratona Darko Habuš rekao je da je prezadovoljan organizacijom današnje trke u kojoj je učestvovao rekordan broj takmičara i da je cilj da se staza ubrza kako bi se narednih godina ostvarili još bolji rezultati.


"Prijavljeno je bilo 13.000 trkača, ako uzmemo u obzir da se osam do 10 odsto ne pojavi na startu, opet dolazimo do brojke od 12.000, što je svojevrsni rekord. Takođe, treba podvući da smo imali više od 3.000 učesnika iz inostranstva i ponosni smo što je taj broj iz godine u godinu sve veći. Trudimo se da pomeramo granice u svakom pogledu", rekao je Habuš, navodi se u saopštenju Beogradskog maratona.

U današnjem 37. Beogradskom maratonu oboren je rekord iz prošle godine kada je bilo 10.500 učesnika.

"Sve je izgledalo fantastično. Možemo da kažemo da smo prezadovoljni događajem koji smo napravili. Zahvalio bih celom timu Beogradskog maratona koji je vredno radio proteklih godinu dana. Mnogo je ljudi na ulici koji podržavaju trkače, pune su tribine na cilju, ovo do sada nisam doživeo u našem glavnom gradu. Poslali smo najlepšu sliku Beograda u svet i zbog toga mi je srce puno", naveo je Habuš.

Pobednici maratona su kenijski atletičari Gilbert Čumba u muškoj i Ema Ndiva u ženskoj konkurenciji. Čumbi je malo nedostajalo da obori rekord Beogradskog maratona.

"Nadali smo se rekordu, nekako smo se svi napinjali ne bi li takmičar iz Kenije došao do rekorda. Nije uspeo, ali je dao sve od sebe. U narednom periodu nam je cilj da trasu Beogradskog maratona učinimo bržom i da oborimo rekorde ne samo po broju učesnika, već i one koji se tiču najboljih rezultata na stazi", rekao je Habuš.

Iz bezbednosnih razloga, prvi put maratonska, polumaratonska i trka na 10 kilometara nisu počele u isto vreme.

"Veliki je broj od 13.000 ljudi. Želeli smo da maratonci, polumaratonci i takmičari na 10 kilometara imaju čistu stazu. Takođe ovako je sve bilo mnogo lakše i zbog televizijskog prenosa", dodao je direktor beogradskog maratona.

Habuš je rekao da je cilj da Beograd bude domaćin Evropskog prvenstva u uličnom trčanju 2027. godine i da veruje da će 18. oktobra Savet Evropske atletike dodeliti organizaciju glavnom gradu Srbije.

Teme