Web Analytics
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Epidemija nasilja nad Srbima - BetaRS

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Epidemija nasilja nad Srbima

Kosovo | 29.04.2024 | access_time 12:50
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Epidemija nasilja nad Srbima
Foto: Beta/Saša Đorđević
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je za "najnoviju epidemiju nasilja odgovoran ekstremistički režim Aljbina Kurtija", čija se politika ugnjetavanja Srba iz kabineta u Prištini, u kojima je osmišljena, "sve više preliva na ulice".

U saopštenju se navodi da su dvojica Srba prebijena u noći između subote i nedelje u Bošnjačkoj mahali u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i da je nedaleko odatle, dva dana ranije ispred zgrade "Sunce 3" opljačkan i pretučen Srbin P. K, dok je Bošnjak J. Š. uhapšen na administrativnom prelazu Brnjak, "pod isfabrikovanom optužbom za navodne ratne zločine".

"Da stvar bude gora, i međunarodni sponzori Prištine i Aljbina Kurtija ponašaju se kao da je svakodnevno etnički motivisano nasilje sasvim normalna i uobičajena stvar, budući da je izostala bilo kakva reakcija Kvinte u Prištini na najnoviju seriju napada, ali i na hapšenje J. Š. na koje niko od međunarodnih predstavnika nije digao glas ni reč osude", navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuju da "nije bilo predstavnika Kvinte koji nije zvao" kada su u centralnoj Srbiji "samo zadržana, a ne uhapšena trojica Albanaca za ratni zločin".

"Više od 500 napada na Srbe i njihovu imovinu od dolaska Kurtija na čelo privremenih institucija samouprave u Prištini je najrečitiji moguć dokaz da je na snazi pokušaj sistematskog ugnjetavanja i zastrašivanja srpskog naroda, sa ciljem da se Kosovo i Metohija etnički očisti od svakog nealbanskog faktora", navodi Kancelarija.

Iz stranke Srpska lista su, povodom istih događaja naveli da je Bošnjak, čiji su inicijali J.Š, uhapšen na prelazu Brnjak pod optužbama za navodni ratni zločin "iako porodica, prijatelji i svi koji ga znaju potvrđuju da nikada nije bio deo ratnih dešavanja niti oružanih ili policijskih snaga".

"A kada govorimo o kamerama da podsetimo predstavnike kosovske policije koji ih ovih dana reklamiraju kao sredstvo u borbi protiv kriminala da je u mnogim slučajevima bilo i kamera, i svedoka ali da čak i ako se neki Albanac uhapsi za to delo nikada ne bude osuđen", saopštili su iz Srpske liste.

Iz te stranke su naveli da "imaju sve dokaze za pokušaj ubistva Miloša i Stefana Stojanovića u Gotovuši na Badnji dan (2013)", za šta se godinu i po dana čeka sudski epilog i presuda. Naveli su i da su na Bistričkom mostu u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde takođe ima kamera, "u više navrata upucavani Srbi, ali kamere nisu pomogle da se ti kriminalci u uniformama procesuiraju i da ih sud kazni".

Teme

Novo

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Društvo

Automoto

IT

Zelena Srbija