Web Analytics
Vučić o posledicama rezolucije o Srebrenici sa ambasadorima država Afrike i Južne Amerike - BetaRS

Vučić o posledicama rezolucije o Srebrenici sa ambasadorima država Afrike i Južne Amerike

Politika | 29.04.2024 | access_time 17:20
Vučić o posledicama rezolucije o Srebrenici sa ambasadorima država Afrike i Južne Amerike
prt.scr instagram/buducnostsrbijeav

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je odvojeno razgovarao sa ambasadorima afričkih i južnoameričkih zemalja o predlogu da Generalna skupština UN donese rezoluciju o Srebrenici i o posledicama njenog "eventualnog usvajanja po stabilnost u regionu, ali i po globalni poredak".

Vučić je na Instagramu objavio da je u povodom predloga za donošenje rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" ukazao ambasadorima "tradicionalno prijateljskih zemalja afričkog kontinenta" da bi njeno usvajanje dovelo do "drastičnog pogoršanja odnosa među državama" na Balkanu i da bi "takav presedan doveo do lančane reakcije na globalnom nivou čime bi se otvorili novi sukobi i žarišta sa dalekosežnim posledicama".

On je rekao da je sa ambasadorima država Afrike, koje je ugostio na ručku, razgovarao i o rezultatima dosadašnjeg obnavljanja "starih partnerstava sa afričkim zemljama, čiji temelji su čvrsto postavljeni na principima međusobnog uvažavanja i dubokog razumevanja".

Rekao je i da su razgovarali i o ekonomskim odnosima, intenziviranju poseta na navišem nivou "čime bi se ujedno ojačao i zajednički nastup u globalnoj političkoj areni u cilju promocije slobodarskog duha i pravde u međunarodnoj politici, za šta su se i Srbija i afričke zemlje oduvek zalagale".

Vučić je tokom prepodneva ugostio na doručku ambasadore država Južne Amerike sa kojima je razgovarao o reozoluciji o Srebrenici i posledicama njenog usvajanja. 

"Naglasio sam značaj razboritog, objektivnog i pravičnog pristupa ovom pitanju, čime bi se načela međunarodnog prava vratila u globalne forume, pomogla izgradnji održivog mira i poverenja među narodima", napisao je Vučić. 

On je prebneo i da je sa izaslanicima južnoameričkih država razgovorao i o novom zamahu odnosa Srbije sa tim zemljama i velikom neiskorišćenom potencijalu za jačanje ekonomske i svake druge saradnje, kao i o jačanju strateškog partnerstva u međunarodnim forumima. 

Teme