Web Analytics
Istraživanje: U Srbiji raste prorusko raspoloženje a pada podrška članstvu u EU - BetaRS

Istraživanje: U Srbiji raste prorusko raspoloženje a pada podrška članstvu u EU

Politika | 29.04.2024 | access_time 21:25
Istraživanje: U Srbiji raste prorusko raspoloženje a pada podrška članstvu u EU
prt.scr iri.org
 U većini zemalja na Zapadnom Balkanu i dalje postoji snažna prozapadna orijentacija, dok se u Srbiji beleži suprotan trend - raste prorusko raspoloženje, a pada podrška članstvu u Evropskoj uniji, rekao je u danas objavljenom intervjuu za Glas Amerike Pol Makarti, regionalni direktor za Evropu u Međunarodnom republikanskom institutu.

Makarti je dao intervju povodom novog istraživanja u regionu koje je za tu američku nevladinu organizaciju uradio Ipsos.

Prema istraživanju, u Srbiji, na uzorku od 1.238 punoletnih građana, podrška za Evropsku uniju pala je na 40 odsto, dok se Rusija smatra najvećim partnerom, a SAD pretnjom.

U Crnoj Gori, gde je uzorak bio 1.036 odraslih, raste podrška za članstvo u Evropskoj uniji, ali pada podrška NATO-u, prenosi Glas Amerike i ukazuje da najveći broj ispitanika u Crnoj Gori Ameriku vidi kao najveću pretnju, a Srbiju kao najvećeg partnera.

Najveća podrška za Ameriku i zapadne institucije je, prema anketi, na Kosovu i u Albaniji.

Uprkos većinski prozapadnom raspoloženju u regionu, Mekarti smatra da Zapad počinje da gubi bitku kada je reč o naporima da obezbedi da Zapadni Balkan ne izgubi veru u proces evroatlantskih integracija.

Prema njegovim rečima, Srbija pokazuje sasvim drugačiji trend od drugih zemalja regiona, koji je "manje entuzijastičan za pridruživanje EU i za zapadnu orijentaciju".

U poređenju sa prethodnom anketom iz 2022. godine u Srbiji "postoji još manje podrške za prozapadnu orijentaciju i za ulazak u EU", rekao je Makarti i ocenio da je to "zabrinjavajući trend".

Dodao je da je "začuđen, možda ne iznenađen" time koliko se među ispitanicima SAD okrivljuju za rusku invaziju.

"Vidi se to u podacima za Srbiju, ali ima i mnogo ljudi, mnogo ispitanika u Bosni, a posebno u Severnoj Makedoniji, koji krive Zapad za invaziju. Tako da me je to začudilo. A takođe i jačina podrške Rusiji u Srbiji, iako nije iznenađujuća, dubina i velike brojke kada je reč o toj podršci, kao i viđenje SAD", rekao je Makarti.

Prema njegovim rečima, "to predstavlja pravi izazov, dugoročno gledano, za integraciju regiona - ne samo Srbije - u evroatlantske institucije."

"Srbija je veoma važna država i celi region zaista ne može da uđe u ove institucije, a da Srbija nije uz njega. To je najveća država u regionu Zapadnog Balkana. Važna je ekonomski i politički, i mislim da sebi činimo medveđu uslugu ostavljajući Srbiju po strani, a pokušavajući da uvedemo sve ostale. Iako ima zemalja koje idu bržim putem, mislim da dugoročno, to se ne može uraditi ako se celi region ne integriše", ocenio je Makarti.

Teme