Web Analytics
Monitor u Boru prikazuje podatke o kvalitetu vazduha - BetaRS

Monitor u Boru prikazuje podatke o kvalitetu vazduha

Životna sredina | 30.04.2024 | access_time 14:15
Monitor u Boru prikazuje podatke o kvalitetu vazduha
Foto: Beta/MIlan Obradović
Na zgradi Doma zdravlja u Boru postavljen je monitor koji prikazuje količine sumpor-dioksida, ugljen-monoksida, azot-dioksida i PM-čestica u vazduhu.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić rekao je danas da je Bor prvi u Srbiji postavio taj ekran s podacima o kvalitetu vazduha i najavio postavljanje još dva - u centru grada i u Eko-parku kod Studentskog doma.

On je rekao da javno i transparentno obaveštavanja gradjana o kvalitetu vazduga jedan od načina da "izvršimo pritisak na zagadjivače da shvate da moraju još više uložiti u sisteme prečišćavanja zemlje, vode i vazduha".

Za ovaj projekat je dato po 2,5 miliona dinara iz budžeta Grada Bora i iz projekta UNDP-a.

Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su tačni podaci o zagadjenju vazduha na monitoru , ali nedostaju podaci o sadržaju teških metala u suspendodanim česticama koji su u objavljenoj analizi Instituta za rudarstvo i metalurgiju.

"Ono što se ne vidi golom okom i ne oseća se, jesu tihe ubice i direktni uzročnici kancera: teški metali arsen i kadmijum, a oni po izveštaju Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru prelaze i više od 30 puta zakonom dozvoljene prosečne godišnje vrednosti", izjavila je poslanica Irena Živković, predsednica Odbora SSP Bor.

U Institutu za rudartstvo i metalurgiju u Boru koji analizira sadržaj suspendovanih PM-čestica, rekli su za agenciju Beta da se metodom koju koriste ne može u realnom vremenu izmeriti sadržaj teških metala, već se za to radi analiza dnevnih uzoraka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina