Web Analytics
Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji - BetaRS

Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji

Politika | 30.04.2024 | access_time 16:15
Otvorena Misija ODIHR za praćenje lokalnih izbora u Srbiji
Foto: Beta/Emil Vas

Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) otvorila je Misiju za praćenje lokalnih izbora u Srbiji 2. juna.

Šef te posmatračke misije Alberto Zanijeri rekao je danas, na konferenciji za novinare u Beogradu da misiju čini glavni tim od 11 međunarodnih stručnjaka čije je sedište u Beogradu, kao i 18 "dugoročnih" posmatrača koji će od narednog ponedeljka biti raspoređeni na devet lokacija u Srbiji.

Zanijeri je rekao da će Misija ODIHR tražiti da za izborni dan, 2. jun, bude angažovano i 160 "kratkotrajnih" posmatrača koji će se pridružiti toj misiji.

Kako je precizirao, glavni tim, u Beogradu čine stručnjaci iz raznih oblasti iz devet država.

Prema njegovim rečima, za dan izbora, ODIHR će, udružiti snage sa delegacijom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i posmatrati otvaranje biračkih mesta, proces glasanja, brojanje glasova, sabiranje rezultata...

On je potvrdio i da je ta misija dobila zvaničan poziv vlasti u Beogradu da posmatra izbore, te naveo da su njeni članovi imali sastanak sa predstavnicima MInistarstva unutrašanjih poslova Srbije, Republičke izborne komsije i Gradske izborne komsije.

Kako je kazao, ta misija će procenjivati sprovođenje izbora u odnosu na usklađenost sa OEBS-ovim i drugim međunarodnim standardima za demokratske izbore kao i usklađenost sa nacionalnim zakonodavstvom.

Rekao je da će biti praćeni svi aspekti izbora, od kako je naveo pravnog okvira, sprovođenja predizbornih aktivnosti , medijsko pokrivanje izbora, rad izborne administracije...

Kazao je da su sastanci s predstavnicima vlasti, političkih partija, civilnog društva i međunarodnom zajednicom "sastavni deo aktivnosti posmatranja izbora".

Rekao je da će dve sedmice uoči izbora biti objavljen izveštaj, vezan za izborni proces do tog datuma, a da će, dan nakon izbora, na konferenciji za novinare biti predstavljen preliminarni izveštaj.

Kako je naveo, finalni, odnosno konačan izveštaj, sa ocenama celokupnog izbornog procesa biće objavljen dva do tri meseca nakon izbora.

Teme